Alman Sol Parti’nin 17 Aralık 2014’te “PKK yasağı Almanya’da kaldırılsın, PKK AB terör listesinden çıkarılsın” başlığıyla Federal Hükümet’e sunulan önergenin 26 Şubat tarihinde Federal Meclis’te görüşülmesi kararlaştırıldı.

Federal Meclis görüşmesinin onaylanması sonrası Sol Parti'den yapılan açıklamada, “21 yıldır sürdürülen PKK yasağı bizim inisiyatifimizle nihayet Federal Meclis’te konu edilecek.” denildi.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi imzasıyla Büyük Koalisyon hükümetine verilen önergeye 10 milletvekili imza verdi. Kasım 2014’de Federal Meclis’te açtıkları PKK bayrağı sonrası Federal Savcılığın girişimiyle dokunulmazlıkları kaldırılan 10 milletvekili arasından sadece Ulla Jelpke’nin ilgili önergede yer alması gözlerden kaçmadı.

Kasım 1993’ten beri Almanya’da faaliyetleri yasaklanan PKK ve örgütleri KADEK ve Kongra-Gel’in terör listesinden çıkarılmasını öngören Sol Parti, ilgili önergesinde şu üç gerekçeyi gösterdi: “Türkiye’deki ve Ortadoğu’daki değişimler ve PKK’nın ve Almanya’da kendisine yakın olan örgütlerin gelişimleri PKK hakkında yeni değerlendirmeler yapılmasını zorunlu kılıyor. Almanya’daki yasak, Kürtlerin terör örgütü IŞİD’le mücadelede merkezi bir aktör olarak kabul görmelerini ve PKK’nın Kürt toplumunun önemli bir parçasını temsil ettiği gerçeğinin kabulünü engelliyor. PKK yasağı Almanya’da uyuma zarar veriyor. Alman çoğunluk toplumunun Kürtleri kabul etmesi için PKK yasağı kaldırılmalıdır.”

"ÇÖZÜM SÜRECİ" GEREKÇE GÖSTERİLDİ

AKP hükümeti tarafından sürdürülen ve çözüm süreci olarak tanımlanan girişimlerin de altının çizildiği önergede PKK’nın IŞİD’le mücadele ettiğinden de bahsedildi. 1996 yılında Abdullah Öcalan’ın Almanya’daki PKK’lılara “çatışmaları bırakın kanunlara uyun” çağrısında bulunduğu da iddia edildi.

Bu arada Sol Parti’nin Berlin ve Köln’de PKK yasağının kaldırılması talebiyle geniş katılımlı protesto yürüyüşleri yapacağı bildirildi.

İlgili meclis önergesinde Ulla Jelpke, Jan Korte, Andre Hahn, Petra Pau, Harald Petzold, Martina Renner, Kersten Steinke, Frank Tempel, Halina Vavzyniak ve Harald Veinberg´in isimleri yer alıyor.