Her yıl 4 milyon turistin tatil yaptığı Antalya Side'ye kurulan Side Sualtı Müzesi'yle dünyada sürekli gezen 5 milyon sertifikalı dalma tutkununun bölgeye çekilmesi planlanıyor.

Türkiye'ye dalış turizminde dünyada 6. sırada yer alıyor. Dalış turizminde dünyada birinci sırada Mısır, ikinci sırada Tayland, üçüncü sırada Meksika yer alıyor. Türkiye'nin, dünyada gezen 5 milyon gezici dalış turizmi tutkununun ancak yüzde 3'ünü çekebildiği belirtiliyor.

Dalış turizmi uzmanları dünyada 15 milyon sertifikalı dalış tutkununu olduğunu, bunun 5 milyonunun ise sürekli gezdiğini söyledi. Sürekli gezen 5 milyon turistin genelde Mısır, Tayland ve Meksika'yı tercih ettiğini belirten Side Diving School sahibi ve milli dalgıç Ahmet Gülaydın, bölgede dalış turizminde Kaş'tan sonra ikinci yerin Side olduğunu kaydetti. Gülaydın, "Bu sene dalış turizmde yüzde 10'luk artış oldu. Bu artış tamamen Almanya'da birebir yaptığımız tanıtımlarla oldu. Karşılıklı güvenle oldu. Turiste güven verirseniz gelir. Bizde o güveni verdik ve yüzde 10 artış oldu." dedi.

Geçen yıl Side'ye dalış turizmi için 5 bin turistin geldiğini belirten Gülaydın, sezon öncesi Almanya, Hollanda ve Belçika'da yaptıkları tanıtımlarla bu sene bu rakamda yüzde 10 artış olmasını sağladıklarını söyledi. Dünyada dalış turizme gelen turistlerin varlıklı ve entelektüel turist olduğunu belirten Gülaydın, Side'ye dalış turizmine gelen turistlerin önemli çoğunluğunu Alman, Hollanda, Belçikalı turistlerin oluşturduğunu kaydetti.

DALIŞ OKULLARI ANTALYA'YA TURİST GETİRİYOR

Bölgede başta Rus turizminden kaynaklanan düşme olmasına karşın Almanya'da dalış tutkunlarına yönelik yaptıkları tanıtımlarla yüzde 10'luk bir artış sağladıklarının altını çizen Gülaydın, "Bölgemizde geçen yıla göre turist sayısında azalma olurken dalma turizmde yüzde 10 artış sağladık. Bu artış bizim tamamen Alanya, Belçika ve Hollanda'da yaptığımız özel tanıtımlarla oldu. Almanya'da sürekli gezen dalış turizmi tutkunlarıyla bir araya gelerek Side'yi tanıttık. Avrupalı dalma tutkunları Side'yi tanımıyor. Kurulan Side Sualtı Müzesi'nin önümüzdeki yıllar bölgeyi daha ön planda tutacaktır. Mısır, Tayland, Meksika, Avusturya ülkelerine dalış tutkunları çekmek için her yıl milyon dolarlar harcıyor. Dalgıçlar için batıklar oluşturuyor." diye konuştu.

DÜNYADA 5 MİLYON TURİST DALIŞ İÇİN TATİL YAPIYOR

Yüzde 10'luk artışın tamamen Almanya, Belçika ve Hollanda'da yaptıkları şahsi gayretlerle olduğunu belirten Gülaydın, her yıl ülke ülke dalış turizmi için 5 milyon belgeli dalış tutkunun ülkeye çekilme konusunda gerekli tanıtımın yapılmadığını kaydetti. Gülaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siz tanıtırsanız turist gelir. Maalesef dalış turizminde yeteri kadar tanıtım yapılmadığı için dünyadaki 5 milyon dalış turizmi tutkunundan yeteri kadar istifade edemiyoruz. Bu sene 6 bin turisti Almanya'da yaptığımız kişisel çalışmalarımızla getirdik. Mısır, Tayland, Fransa, Avusturulya ve Meksika dalış turizmi sürekli canlı tutmak için çok büyük paralar harcıyor. Dalış turizmi tutkunları varlıklı turistler. Bölgemize çektiğimiz turistler çok küçük bir rakam. İyi bir tanıtımla 5 milyon turistin yarısını çekeriz."
Dalış turizminde lider ülkelerin yıllık dalış turizminden 1.2 milyar dolar döviz girdisi sağladı ifade edildi.