Almanya'da yaşayan, ancak bedensel, zihinsel veya sağlık engeli dolayısıyla pasaport, veraset ve mülk alım satım veya buna benzer işlemleri kendi başına yapamayan Türk kökenli vatandaşlara kolaylıklar düşünülüyor.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Adalet Bakanı Thomas Kutschaty ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu, Almanya'da bakıma muhtaç Türk vatandaşlarının işlerini kolaylaştırmak için harekete geçti. Alman devleti, mahkeme kararı ile yardıma muhtaç kişilerin resmi işlerinde yardımcı olunması için bir refakatçi görevlendirmeye hazırlanıyor.

Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğunun bu eyalette yaşaması sebebiyle KRV bu işe öncülük etmek istiyor. Tayin edilecek refakatçilerin ayrıca Türk makamları tarafından da kabul edilmesi isteniyor. KRV SPD Grup Başkan Vekili Nadja Lüders, Ankara'nın 1929 yılındaki anlaşmaya dayanarak bu konuda direndiğini ifade etti. Almanya'da bu kişilere verilen refakatçilerin görevlerini vekâleten yapabilmesi için Ankara'nın da yardımcı olmasını isteyen Lüders, aksi takdirde Türk vatandaşlarının durumdan zarar göreceği uyarısında bulundu.

Kutschaty konuyu, önce adalet bakanları toplantısında gündeme getirerek destek almayı hedefliyor. Arkasından da Federal Adalet Bakanı Heiko Maas'ın gündemine taşıyarak Ankara ile konunun konuşularak çözüm araması sağlanacak.