Almanya Ocak ayının sonunda vefat eden eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizäcker’e veda ediyor. Berlin Dom Kilisesi’nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel ve devlet erkanı eski Cumhurbaşkanı Weizäcker’e veda etti.

Sözlerine "Büyük Alman" diye başlayan Cumhurbaşkanı Gauck, yaptığı veda konuşmasında "Almanya’nın en kritik zamanlardın da önemli sorumluluklar üstlendi ve çok az insan onun gibi dünya genelinde saygı ve sempati kazanabildi." ifadelerini kullandı. Almanya’nın tarihinin Weizäcker'de derin izler bıraktığını söyleyen Gauck, eski cumhurbaşkanının da Almanya’nın tarihinde izler bıraktığını hatırlattı. Alman Anayasası’nda cumhurbaşkanlarının ahlaken belli bir makama erişmiş olmalarının, sağduyulu olmalarının ve etkileyici konuşmaları gerektiğinin yazılı olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gauck, "Fakat Weizäcker hepsine sahip bir devlet adamı olarak yaşadı. O cumhurbaşkanlığı makamı için bir ölçü getirdi. Makam ile kişinin nasıl örtüşebileceğini gösterdi." ifadelerini kullandı. Weizäcker’in konuşmalarıyla davranışlarının uyum içinde olduğunu ve Almanların bir cumhurbaşkanından beklediğini her şeyi taşıdığını söyleyen Gauck, Eski Cumhurbaşkanının Eski Doğu Almanya’da yaşayanlar içinde bir uyum örneği olduğunu vurguladı.

BİRLEŞMENİN CUMHURBAŞKANI OLARAK TARİHE GEÇTİ

1981- 1984 yılları arasında Berlin Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Weizäcker, 1989- 1990 yıllarında Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden sonrada Almanya’nın birleşme sonrası ilk cumhurbaşkanı oldu. Eski Cumhurbaşkanı Weizäcker’in 8 Mayıs 1985 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 45.yılında yaptığı konuşmada söylediği şu sözler hala hatırlanıyor: "Gençlerden benim ricam şudur: Rus veya Amerikalı, Yahudi veya Türk, alternatifçiler veya muhafazakarlar, siyahi veya beyaz... Kime karşı olursa olsun; birilerinin sizi düşmanlaştırmasına izin vermeyin! Karşı karşıya değil, bir arada yaşamayı öğrenin."

WEİZÄCKER, TÜRKİYE DOSTUYDU

Almanya’nın altıncı Cumhurbaşkanı olarak 1984- 1994 yılları arasında görev yapan Richard von Weizäcker, aynı zamanda önemli bir Türkiye dostuydu. Görev süresince dört defa Türkiye’yi ziyaret ederek, Türkiye’yi en çok ziyaret eden Alman Cumhurbaşkanı olarak Türkiye dostluğunu gösterdi.

AİLESİ MEZARLIKTA DEVLET TÖRENİ İSTEMEDİ

Ailesine Eski Cumhurbaşkanı Weizäcker için devlet töreninin mezarlıkta defin esnasında mümkün olduğu iletildiği fakat ailenin Berlin Dom Kilisesi’ne yapılmasını istediği ifade edildi. Defin işleminin aile üyelerinin katılımıyla Berlin’de gerçekleştirileceği kaydedildi.