Almanya’ya gelen çocuk yaştaki mülteciler, ülke genelinde 600 gençlik dairesine (Jugendamt) dağıtılacak.

Alman Kızılhaçı yüzlerce çocuğun Avrupa'ya iltica etmek için ülkelerini terk ettikten sonra yollarda ailelerinden koptuklarını ve kaybolduklarını belirtti. Geçen yıl 7 bin 500 mülteci çocuk tek başına Almanya’ya sığındı. Bu zamana kadar sadece yetişkin mültecilerin eyaletlere ve şehirlere göre dağılımı yapılırken, artık küçük yaştaki mülteci çocuklar da Almanya geneline dağıtılacak. Bu zamana kadar çocuk mültecilerin ülke genelinde paylaşılması yasaktı.

Federal Aile Bakanlığı’nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’nun meclise sevk ettiği yasa tasarısına göre Almanya’ya iltica eden çocuk yaştaki mülteciler ülke genelindeki 600 gençlik dairesine dağıtılacak. Hamburg, Berlin ve Münih gibi büyük şehirlerde ikamet eden mülteci çocuk ve gençlerin sayılarının kapasitelerini aştığı şikâyetini dile getiren büyük şehirler soruna çözüm bulunmasını talep ediyorlardı. Dünyada mülteci konumunda olanların yüzde 50’sinin çocuk olduğunu söyleyen Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig, çocuk mültecilerin ürkütücü olaylar yaşadığını ve korumaya muhtaç olduklarını ifade etti.

“Bizim korumamıza ihtiyaçları var. Federal hükümet, küçük yaştaki mültecilerin daha iyi korunması için yasa tasarısını kabul etti.” diyen Bakan Schwesig “Herhangi birisinin eşlik etmediği çocuk ve genç yaştaki mültecilere yeni bir ev sunmak sadece insanlığın bir gereği değil aynı zamanda bizim sorumluluğumuzdur. Çocuk mülteciler bize sığınmak için ailelerini terk ediyorlar ve bu kişiler korumaya muhtaç insanlar grubuna giriyor. Yeni yasayla birlikte çocuk yaştaki mültecilerin ihtiyaçları ve salahiyetleri için ne gerekiyorsa yapılacak." şeklinde konuştu.

Yasa, eyaletlere çocukların salahiyetlerine uygun, ihtiyaçların karşılanması için eyaletlere sorumluluk yüklüyor. Çocuk yaştaki mültecilerin ise haklarını ve hukuki güvencelerini artırıyor.

EĞİTİM VE UYUM PAKETİ HAZIRLANACAK

Mülteci çocuklar da Almanya’da doğan büyüyen çocuklar gibi çocuk ve gençlik yardımlarını almaya hak kazanacak. Mesela anaokulu ya da ek ders yardımı (Hort) ve spor hizmetlerinden faydalanacaklar. Mülteci çocuk ve gençlerde 16 olan üst yaş sınırı ise 18’e çıkarılıyor. 16 ve 17 yaşındaki mülteciler artık yetişkin statüsünde değerlendirilmeyecek. Federal Aile Bakanlığı geçtiğimiz ay başlattığı 12 milyon Euro ’luk 'Arkadaşına hoş geldin' pilot projesiyle mülteci çocuklara yönelik hüsnükabul kültürünü desteklemek istiyor.

YÜZLERCE MÜLTECİ ÇOCUK KAYBOLUYOR

Alman Kızılhaç Kurumu (DRK), ailelerinden ve ülkelerin ayrılan kaçak yollarla Avrupa’ya gelmek isteyen çocuk yaştaki mültecilerde yüzlercesinin kaybolduğunu açıkladı. 2015’in başından bugüne sadece Alman Kızılhaçı'na 696 çocuk için kayıp başvurusu yapıldığını belirten DRK, yurtdışına birçok ailenin çocuklarının Almanya’da olup olmadığını sorduklarını kaydetti. 2014 yılında toplama başvurunun 827 olduğunu hatırlatan DRK Basın Sözcüsü Dieter Schütz, sayının giderek arttığını ifade etti. DRK’ya en çok başvurunun Afganistan’dan geldiği belirtildi. 2013 yılında yaklaşık 6 bin 500 mülteci çocuk tek başına Almanya’ya sığınırken bu sayı 2014 yılında 7 bin 500’e çıktı.