Almanya'nın sayesinde 2010 yılında Troyka'dan 240 milyar Euro alarak devlet iflasından kurutulan Yunanistan yine acil para ihtiyacını karşılayamayınca bu kez Nazi işgalini bahane ederek Almanya'dan 278,7 milyar Euro talep etti. Alman-Yunan ilişkileri kopma noktasına geldi.

Almanya'nın önderliğinde Avrupa Komisyonu (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan Troyka'nın 2010 yılında devlet iflasını engellemek amacıyla Atina'ya aktardığı 240 milyar Euro tutarındaki yardım programı ile oluşan kriz hâlâ sürerken, Yunanistan'ın 2. Dünya Savaşı esnasındaki Nazi işgalini gerekçe göstererek Almanya'dan 278 milyar 700 milyon Euro tazminat talep etmesi çok sert tepki çekti. Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Yunanistan'ı “aptallık yapmakla” suçladı. Gabriel, “Bunu gerçekten aptalca buluyorum.” dedi.

IMF'ye borunu ödemekte zorlanan Yunanistan'ın çareyi bu kez Nazi işgali döneminde bulması uzun süredir gerginliği devam eden Almanya-Yunanistan ilişkilerini daha da bozdu. Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Dimitris Mardas'ın Yunanistan'ın Almanya'dan istediği savaş tazminatının 278,7 milyar Euro olduğunu açıklamasına karşılık gecikmedi.

Alman Büyük koalisyon hükümetinin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, tazminat konusunun kendileri açısından kapandığını bir kez daha yineleyerek Yunanistan'a sert tepkide bulundu. Gabriel, “Öyle anlaşıyor ki Yunanistan Euro bölgesi ortaklarının mali krizin çözümü için kendisine sağladığı hareket alanlarıyla ilgilenmiyor. Bu hareket alanlarının ise İkinci Dünya Savaşı ve tazminat ödemeleriyle alakası bulunmuyor.” dedi. Tazminat meselesinin 1990'da Almanya'nın birleşmesiyle “kesin olarak kapandığını ve tekrar gündeme gelmesinin söz konusu olmadığının” altını çizen Gabriel, “Müttefik ülkelerle Federal Almanya ve Doğu Almanya arasında 1990 yılında imzalanan ve Yunanistan tarafından da onaylanan antlaşmalarla mevcut konu hukuken kapanmıştır.” dedi. Yunanistan'dan gelen taleplerle ilgili olarak ise “Bunu gerçekten aptalca buluyorum.” çıkışında bulundu.

“TAZMİNAT TALEBİ PARA İHTİYACINDAN DOLAYI”

Bu arada tazminat konusunun geçtiğimiz günlerde ABD'de bulunan Yunan maliye bakanının IMF'ye geri ödemeyi taahhüt ettiği 7,2 milyar Euro meselesinin görüşüldüğü zaman dilimine denk getirilmesi Almanya'nın tepkisini çekti. Almanya, Yunanistan'ın tazminat talebini borçlarını ödemekte yaşadığı zorluk ve acil para ihtiyacına bağladı. Yunanistan'ın mevcut taahhüdüne rağmen ilgili meblağı IMF'ye geri ödemekte zorlandığı ifade edildi. Diğer taraftan ise Almanya'nın Yunanistan'a savaş tazminatı ödemesi gerektiğine ilişkin tartışmaların 1980'lerden beri devam ettiği hatırlatıldı. Alman devlet kanalları ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da özellikle son yıllarda Almanya'nın savaş tazminatı ödemesi gerektiğine ilişkin çok sayıda kitap ve makale yayımlandığına dikkat çektiler. Yunanistan, eski Başbakan Yorgo Papandreu döneminde Lahey Adalet Divanı'nda İtalya ve Almanya arasında devam eden 2. Dünya Savaşı sırasında işlenen suçlarla ilgili tazminat ödenmesi meselesindeki davaya müdahil olarak katılma kararı almıştı.