Alman Federal Kriminal Dairesi (BKA) Almanya’da 300 mülteci çocuğun kayıp olduğunu bildirdi. BKA kayıp çocuk sayınının bu yıl geçen yıla kıyasla büyük artış gösterdiğine işaret ederken Alman Kızılhaç Örgütü (DRK) göç yolculuğunda yetişkinlerin de kayıplara karıştığına dikkat çekerek kendilerine yapılan kayıp başvurusu sayısının, bu yılın haziran ayı itibarıyla 700’e yükseldiğini kaydetti. Çocukları veya aile bireylerinden biri kayıplara karışan mülteci aileler, sevdiklerinin bulunabilmesi için polise başvurabilecekleri gibi Alman Kızılhaç Örgütü DRK’ya başvurabiliyorlar.

DRK www.tracetheface.org adlı internet sitesinde mültecilere yakınlarını herhangi bir ücret ödemeden Avrupa çapında arama imkanı sunuyor. İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça dillerinde de hizmet sunulan internet sitesi 2013 yılında, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin bir projesi olarak hayata geçirildi. Projenin çatısı altında Alman Kızılhaç Örgütü de (www.drk-suchdienst.de) dahil olmak üzere 23 ülkenin temsilcileri bulunuyor. Yakınlarını kaybeden mülteciler, adı geçen sitede kendi fotoğraflarını yayınlayarak kimi aradıklarını bildiriyorlar.

Fotoğraflı kayıp ilanında, ilanı veren kişinin ismini veya ikametgâhını bildirme mecburiyeti yok. Böylece fotoğrafı yayınlanan kişi için herhangi bir tehlike söz konusu olmuyor. Yakınlarını bulmak amacıya siteye sadece geçen temmuz ayında 385 kişi başvuruda bulundu. Edinilen bilgilere göre kayıp arayan ulusların başında Suriyeliler geliyor, ikinci sırada Afganistanlılar var, üçüncü sırada ise Somali vatandaşları yer alıyor.

İlan www.tracetheface.org sitesinde yayınlandıktan sonra ilana cevap vermek isteyenler ya da yakınlarını tanıyanlar yine sitede var olan bir formu doldurarak DRK’ya gönderiyorlar, DRK inceleme yapıyor ve doğruluk payı varsa kişiyle bağlantı kurulmasını sağlıyor. Site aracılığıyla şimdiye dek parçalanmış bazı ailelerin bir araya getirilmesi mümkün oldu. Göç yolunda ailesini kaybeden Suriyeli bir kadın Almanya’ya gelen ailesini buldu. Aynı şekilde ailesini Türkiye’de kaybeden Afganistanlı bir adam aylar süren belirsizlikten sonra "Trace the Face" sayesinde ailesine kavuşabildi.