Berlin Duvarı’nın yıkılışı sonrası birleşen iki Almanya iç içe kaynaşmaya devam etse de hala bazı farklılıklar mevcut. Federal Hükümet’in Yeni Eyaletler Sorumlusu ve Federal Ekonomi Bakanlığı için yapılan “Almanya 2014- 25 Yıl Barışçıl Devrim ve Almanya’nın Birliği” isimli araştırmada ülkenin Batı ve Doğu’sundaki vatandaşların fikir ve düşüncelerine başvuruldu. Araştırmaya göre Batı’dakilerin yüzde 83, Doğu’dakilerin ise yüzde 76’sı hayat şartlarından memnun.

Doğu’dakilerin yüzde 77’si iki Almanya’nın birleşmesinin kendileri için avantaj sağladığını düşünürken, Batı’dakilerde bu oran yüzde 62. “Duvarın yıkılmasından 25 yıl sonra Almanya kaynaşıyor.” diyen Yeni Eyaletler Sorumlusu Iris Gleicke, bu süreçteki tüm hata, eksiklik ve aksamalara rağmen ülkenin iyi ve başarılı gelişme kaydettiğini belirtti. Buna rağmen yapılacak daha çok şeyin olduğunu vurgulayan Gleicke, örnek olarak yeni eyaletlerin ekonomik gücünün batıdakilerin üçte ikisine tekabül etmesini ve maaş ve emeklilik paralarındaki farkı gösterdi.

Diğer bir konu ise Doğu’dakilerin sadece yarısının (yüzde 47) şimdiki birleşmiş Almanya’yı ‘siyasi vatanı’ olarak kabul etmesi. Bu oran Batı’dakilerde yüzde 73. Gleicke ayrıca ülkenin hem batı ve hem doğusunda vatandaşların Federal Hükümet’e olan güveninin azalmasını düşündürücü olarak değerlendirdi.