Almanya'da Aşağı Saksonya Kriminolojik Araştırma Enstitüsü’nün (KFN) araştırmasına göre eyalette her 7 kişiden biri yabancı düşmanı olarak sınıflandırılıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 48,1’i ise ülkede yaşayan yabancıların Almanların hayat tarzlarına daha fazla adapte olmasını isterken, yüzde sekizi yabancıların her türlü siyasi faaliyetlerinin yasaklanmasını istiyor. Yaklaşık yüzde altısı yabancıları potansiyel suçlu olarak görüyor ve 20’de biri ise ‘yabancıların sadece kendi aralarında evlenmelerine izin verilmeli’ diyor.

Komşuluk ile ilgili soruya ise verilen cevaplarda yüzde 19,5’i Türk komşudan yana olmadığını belirtirken, 22,8’i Polonyalıları, yüzde 23,4’ü ise eski Rusya vatandaşlarını komşu olarak görmek istemiyor. Araştırmada 16-21 arası gençlerin yüzde 19,3’nün, 81 yaşı ve üstü olanların ise yüzde 21,1’inin yabancı düşmanı olduğu görülüyor. Gençler daha çok şiddet olayları üzerinde dururken, yaşlı kesimin hiç iletişime girmediği yabancılara karşı düşmanlığı medya üzerinden gördüğü resme göre şekilleniyor.

KFN Direktör vekili sosyolog Dirk Baier araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 20’sinin aşırı sağcı görüşlere yer verdiğini belirterek, “Biraz iyimser olmak gerekirse Aşağı Saksonya’da halkın yüzde 85’i yabancı düşmanı değil. Bu Aşağı Saksonya’nın diğer eyaletlere göre en az yabancı düşmanlığı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Araştırma rastgele seçilmiş 10 bin adrese gönderilen 20 soruyla posta yoluyla yapılırken, sorulara 6 bin kişi cevap verdi.