Alman Federal Bilim Bakanlığı 2015 Bilim Yılı’nı “Geleceğin Şehirleri“ yılı ilan etti.

Bilim Bakanlığı’nda şehircilik, çevre ve ulaşım alanlarında çalışan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen “2015 Geleceğin Şehri“ açılış programında konuşan Bakan Prof. Johanna Wanka, “Dünya nüfusunun yarısı şehirlerde yaşıyor. Almanya’da nüfusun yüzde 75’ine tekabül eden 60 milyondan fazla insan şehirlerde yaşıyor. 2015 yılından insanların yaşamlarını doğrudan etkileyen bir konuyu seçtik.” dedi.

Wanka, bilim insanlarının şehirlerin gelecekte enerji tasarrufundan yeşil alanların korunmasına ve yaşlanan nüfusun hayatının kolaylaşmasına kadar birçok konuda geliştirilen fikirleri içeren projeleri inceleyeceklerini söyledi. Bilim Bakanlığı’nın geleceğin şehirleri projeleri için 150 milyon Euro bütçe ayırdığını haber veren bakan, şehirlerde gürültünün azaltılması, yaşlanan nüfusa göre yeniden yapılandırılması, şehirlerdeki sosyal hayatın cazip hale getirilmesi ve yeşil alanların korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Genç insanların kırsaldan şehirlere göç ettiğini hatırlatan ve aynı zamanda şehirlerin Almanya dışından gelen göçmenlere de açık hale gelmesi gerektiğini ifade eden Bilim Bakanı Wanka, belediyelerin ve ilgi duyan kurum ve kuruluşların projeleriyle başvurabileceklerini kaydetti. 2015 Geleceğin Şehirleri Yılı’na Bilim Bakanlığı’nın yanı sıra Ulaştırma ve Çevre Bakanlıkları da destek veriyor.