Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in Federal Ordu için satın alacağı helikopterlerin faturasının beklenenden daha kabarık olacağı ortaya çıktı. Federal Maliye ve Savunma bakanlıklarının Federal Meclis’in Bütçe Komisyonu’na gönderdiği ‘gizli’ olarak sınıflandırılan belgeye göre ordu için alınacak 168 taşıma ve savaş helikopterlerinin maliyeti 8,7 milyar Euro.

Alman haber ajansı dpa’nın ulaştığı bu belgede ‘Sea Lion’ tipi deniz helikopterlerinin bakımı ve yedek parçaları için ek olarak 430 milyon Euro ödeneceği belirtildi. Bu miktar iki yıl önce von der Leyen’in selefi Thomas de Maiziere (CDU) döneminde yapılan ön görüşmelerde gündeme gelmemişti. Bakanlık böylece, 8,7 milyar Euro tutarında 168 adet ‘Tiger’ NH 90 ve ‘Sea Lion’ tipi helikopter satın alacak.

BEYAZ KİTAP YENİDEN YAZILIYOR

Diğer taraftan Federal Hükümet, ülkenin savunması ve Federal Ordu’nun uluslararası görevlerini düzenleyen ‘Beyaz Kitap’ (Weisses Buch) isimli belgeyi yeniden yazmaya hazırlanıyor. Başbakan Merkel’in önsözünü yazdığı ‘Almanya’nın Güvenlik Politikaları ve Federal Ordu’nun Geleceği’ne Dair Beyaz Kitap’ başlıklı belge Bakanlar Kurulu tarafından dokuz yıl önce kabul edilmişti. Dün Bakan von der Leyen’in ev sahipliğinde düzenlenen bir konferansla bu belgenin nasıl olması gerektiği üzerinde tartışmalar başlatılmış bulundu.

Savunma Bakanlığı’nının yanı sıra dışişleri, içişleri, kalkınma bakanlıklarının ve uzmanların dahil olacağı bu değerlendirme sürecinin yaklaşık bir yıl sürmesi bekleniyor. Bu sürecin sonunda yeni bir ‘Beyaz Kitap’ hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Federal Meclis’in Savunma Komisyonu Başkanı ve mayıs ayından itibaren Ordu Sorumlusu olacak Hans-Peter Bartels (SPD), ‘Beyaz Kitap’tan beklentisini şöyle dile getirdi: "Ordudaki göçmenlerin oranı toplumu yansıtmalı, göçmenlerin sayısının artırılmasını öngören ifade belgede yer almalı.”