Almanya’da her yıl 180 bin gebe ineğin eti için kesildiği ifade edildi. Doğmamış danalar ise anneleri öldükten sonra ana rahminde 20 dakika içinde boğularak öldürülüyor. Federal Tarım Bakanı ChristianSchmidt (CSU), bu uygulamayı yasaklamak istiyor. ARD’ninReport Mainz programına konuşan Schmidt, “Gebe ineklerin kesilmesi kesinlikle kabul edilemez bir durum. Buna karşı bir şey yapmalıyız.” dedi.

Schmidt bu kararı mezbaha veterinerleri ve et piyasasının uzun süren şikayetleri sonrasında aldı. Her iki kesim de gebe hayvanların kesilmesine yasak getirilmesini istiyor. Gerekçeleri ise bu uygulamanın ahlaki açıdan başka ticari açıdan da tutarlı olmaması.

SEBEP BİLGİSİZLİK VE KANUN EKSİKLİĞİ

Şu an ki uygulamaya göre ineklerin gebeliğin yüzde onluk son safhasında bir yerden bir yere taşınmaması gerekiyor. Fakat bu kontrol edilmiyor. Federal Tarım Bakanı gebeliğin son üçte birlik kısmında taşımaya yasak getirmek istiyor. Bunun dışında Schmidt mezbahalardaki kontrolleri sıklaştırmak istiyor. Danaların bu şekilde ölmesinin arkasında ilk olarak hayvan yetiştiricilerinin bilgisizliği, ikinci olarak ise ne Almanya’da ne Avrupa Birliği kapsamında bunu önleyen bir düzenlemenin olmaması yatıyor. Bu sebeple Alman Çiftçiler Birliği birkaç aydır hayvan yetiştiricilerini bu konuda hassas olmaya çağırıyor. Düzenlemenin çıkması için uğraş verdikleri süre ise iki yılı geçti.

BAKAN BİR YILDIR KILINI KIPIRDATMADI

Federal Tarım Bakanı yoğun talepler üzerine düzenlemenin Avrupa çapında da yürürlüğe girmesi için çalışacağını duyurdu. Aşağı Saksonya Tarım Bakanı ChristianMeyer (Yeşiller) ise Schmidt’i çok geç kaldığı gerekçesiyle eleştirdi. Meyer şöyle konuştu: “Şayet Federal Tarım Bakanı birden bire böyle konuşuyorsa gerçekleri çarpıtıyor demektir. Bunu çoktan yapabilirdi. 2014 yılında Potsdam’daki Tarım Bakanları Konferansı’nda Aşağı Saksonya’nın dışında on eyalet bu gibi hayvanların öldürülmesini hayvanlara eziyet olacağından dolayı yasaklanmasını istemişti.
Schmidt bir yıl boyunca kılını kıpırdatmadı.”
Almanya çapında acil bir yasak kararı beklediklerini kaydeden Meyer, meseleyi tekrar Brüksel’e havale edip AB düzenlemesinin çıkmasını beklemenin anlamlı olmadığını dile getirdi. Konu özellikle Kurban Bayramı yaklaşırken Müslüman tüketicileri de ilgilendiriyor.

TÜRK MEZBAHALARDA DA YAŞANMIŞ

İsmini vermek istemeyen bir mezbaha sahibi Cihan'a yaptığı açıklamada iki kez böyle bir olayla karşılaştığını, buna sadece büyükbaş hayvanlarda değil küçükbaş hayvanlarda da karşılaşılabildiğini söyledi. Hayvan yetiştiricisinden bunu bir kez daha tekrarlamamasını isteyen mezbaha sahibi, içinden dana çıkan hayvanı ise sattıklarını itiraf etti.