Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble çocuk parasının artırılması için yasa tasarısı hazırlıyor.

Bakanlığın hazırladığı tasarıya göre gelecek aylarda çocuk parasına 4 Euro'luk zam yapılacak. 2016 yılında da 2 Euro'luk daha artırıma gidilecek. Böylece ilk çocuk için ailelere 190 Euro çocuk parası ödenecek.

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat parti (SPD) ise 2015 ve 2016 yıllarında 10’ar Euro’luk toplamda 20 Euro’luk artırım planlıyordu. Maliye Bakanı Schäuble’nin yeni borç almadan bütçe denkliğini sağlama hedefi nedeniyle SPD’nin 10 Euro’luk artırım planının gerçekleşmesi zor gözüküyor. Çocuk parasında gerçekleştirilecek 1 Euro’luk bir zammın devlet bütçesine yıllık 200 milyon Euro'luk ek maliyet getirdiği belirtildi. Çalışan çocuklu ailelerin vergisiz kazanç sınırı bu yıl önce 144 Euro sonra 96 Euro arttılarak 4 bin 608 Euro’ya çıkarılacak.

YASA TASARISI HÜKÜMET İÇİNDE KRİZE NEDEN OLDU

Çocuk parasını arttırmak için hazırlanan tasarının Aile Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında krize neden olduğu ifade edildi. Maliye Bakanlığı’nın yasa tasarısı hakkında Aile Bakanlığı ile görüşmediği iddia edildi. Aile Bakanı Manuela Schwesig, uzmanlarının hazırladığı rapora göre çocukların yaşam standartlarının iyileştirilmesi için çocuk parasında en az 20 Euro artırıma gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Özellikle çocuklarını tek başlarına yetişten anne veya babalar için çocuk parasındaki zammın önemli olduğunu söyleyen bakan Schwesig, "Bu insanlar Almanya’da birçok şeyi tek başına başaran ve günlük yaşamlarında tek başlarına mücadele etmek zorunda kalan aileler." ifadelerini kullandı. Bakan Schwesig, çocuk parasındaki zammın daha fazla olması talebinden vazgeçmeyeceğini kaydetti. Çocuk parası krizinin koalisyon ortakları arasında derin bir krize neden olması ise beklenmiyor.