Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak olan milletvekili seçimlerine Almanya’daki katılımın oldukça yüksek seviyede olduğu açıklandı. Almanya’da 8 Mayıs’ta başlayan seçimlerin ilk haftasında oy kullanan seçmen sayısı şimdiden 70 bin kişiye yaklaştı.

Seçimlerin güvenilir ve şeffaf geçmesi için kurulan “Gurbetin Oyları” organizasyonundan yapılan açıklamaya göre, 31 Mayıs Pazar gününe kadar Almanya'da 300 bini aşkın seçmenin sandıklara gitmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinde bu ülkede toplam 112 bin 705 seçmen oy kullanmıştı.

7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimleri yurt dışında, Türkiye’den bir ay önce start aldı. Oy verme işlemleri ile birlikte seçimlerin güvenilir ve şeffaf geçmesi için kurulan “Gurbetin Oyları” (GO) organizasyonu, sandık başında müşahitlik görevini yapmaya başladı.

GO’nun verdiği rakamlara göre, yurt dışında en fazla Türk seçmenin yaşadığı ülke olan Almanya’da ilk 6 günde kullanılan oy sayısı 68 bini buldu. Geçen yıl toplam 112 bin 705 oy kullanılan cumhurbaşkanlığı seçimiyle kıyaslanınca, Almanya’da ilk 6 günde kullanılan oy sayısının şimdiden önceki rakamları geçtiği görülüyor.

2014 yılında seçmenlerin sadece yüzde 8,15’inin oy kullandığına dikkat çeken “GO” yetkilileri, bu kez katılımın şimdiden yüzde 5’e yaklaştığını belirterek, 31 Mayıs Pazar gününe kadar yüzde 25 katılım olması halinde, oy sayısının da 300 bini geçebileceğini öngörüyor. GO yetkilileri seçimlerin geçen yıla kıyasla daha başarılı geçtiğini, ancak bazı bölgelerde hala eksiklikler bulunduğunu belirtiyor.

DEMİRYOLU GREVLERİ KATILIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Almanya’da demiryolu çalışanlarının başlattığı grevlerin seçimlerin ilk üç gününe denk gelmesi nedeniyle, katılımı olumsuz etkilemiş olabileceğini belirten GO yetkilileri, “Buna rağmen oy kullanmaya gelen seçmenlerin ve özellikle sandığa ilk kez giden vatandaşlarımızın oy kullanabildikleri için çok mutlulu ve heyecanlı olduklarını gözlemledik. Vatandaşlarımızın demokratik haklarından hevesle yararlanmaları bizleri de çok mutlu etti. ‘Gurbetin Oyları’ organizasyonunda ‘Almanya’nın Oyları’ adıyla yer alan ekibimiz, seçime katılım oranının geçen yıla göre artmasını sevinçle karşıladı. Bu ilginin devam etmesi halinde ilerleyen günlerde oy kullanma seviyesinin daha da artacağını ve gümrük kapılarıyla birlikte yüzde 40’a varabileceğini tahmin ediyoruz. Önümüzde 16 gün daha var. Özellikle resmi tatillerde ve hafta sonlarında oy vermede büyük yoğunluk yaşanacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

MÜŞAHİT (GÖZLEMCİ) ARAYIŞI DEVAM EDİYOR

Yoğunluk yaşanan günlerde oy kullanan seçmen sayısının sandık başına 700 kişiye kadar çıkabildiğine dikkat çeken GO yetkilileri, böyle durumlarda sandıklarda oluşan uzun kuyrukların, yanlış işlemler yapılmasına ve önemli detayların gözden kaçmasına sebep olabildiğini ifade etti. GO’nun tüm sandıkları takip edebilmek için bilhassa yoğun günlerde daha fazla sayıda gözlemciye (müşahit) ihtiyaç duyduğu belirtildi.

“Gurbetin Oyları” organizasyonundan yapılan çağrının devamında şu ifadelere yer verildi: “Almanya’nın Oyları ekibine destek vermek isteyen potansiyel gönüllüler, seçimin sona ereceği 31 Mayıs Pazar tarihine kadar istedikleri herhangi bir veya birkaç gün boyunca bizimle birlikte çalışabilir. Gönüllülerin internet üzerinden www.gurbetinoylari.com/gonullu adresine girerek bilgi almaları mümkün.”