Almanya’da kiracıların şikâyet ettiği yüksek kira bedellerine federal hükümet el koydu. Uzun zamandır siyasetin gündemini oluşturan “Kira Artışını Önleme Yasası” (Mietpreisbremse) Federal Meclis’te kabul edildi.

Federal Meclis’te kabul edilen “Kira Artışını Önleme Yasası“ ile ev sahipleri yeni kira sözleşmesi yaparken artık yüzde 10’dan fazla zam yapamayacak, emlakçılar ise kiralık ev arayanlarla önceden anlaşmadıkları sürece komisyon alamayacak.

Yeni yasa kiracıları yüksek bedelli kira sözleşmelerine ve emlakçılara ödenen komisyonlara karşı korumayı hedefliyor. Bu zamana kadar kira, yeni kira sözleşmesi yapılırken ev sahibinin istediği kira bedeline kadar yükselebiliyordu.

YENİ YASA DAR GELİRLİ KİRACIYI KORUYACAK

Yeni yasaya göre ev sahibi en fazla yüzde 10 zam yapabilecek. Zam yapılırken evin bulunduğu bölgedeki kira bedellerinin ortalaması dikkate alınacak.

Hükümet yeni yasayı hazırlarken, düşük gelirleri vatandaşların severek oturdukları yerlerden çıkmak zorunda kalmamalarının sağlanmasının da hedeflendiği belirtildi.
Emlakçıya önceden anlaşma şartı getirildi

Ev arayanların en çok şikâyet ettiği konulardan biri olan emlakçılara ödenen komisyona yeni kural getirildi. Artık emlakçıya önceden "Bana şu şartlarda şu bölgede kiralık ev bul." diyerek anlaşma yapılmadıysa komisyon ödenmeyecek. Emlakçılar, kiminle anlaşma yaptıysa ondan ücret alabilecek.

Bu zamana kadar emlakçılar ev sahibi için kiracı buluyor fakat komisyonunu kiracıdan alıyordu. Artık bu mümkün olmayacak. Emlakçı ev sahibiyle anlaştıysa ev sahibinden, kiracıyla anlaştıysa ondan alacak. Emlakçıyla önceden anlaşma prensibi yasanın yürürlüğe girmesinden 2 ay sonra geçerli olacak. Buna göre Kira Yasası’nı Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) 27 Mart 2015’te onaylarsa emlakçılarla ilgili kural 1 Haziran 2015’ten itibaren geçerli olacak.
Eyaletler yeni yasayı uygulamada serbest

Yeni kira yasasının uygulanması eyaletlerin inisiyatifinde olacak. Eyalet istediği şehir veya bölgeye belirli bir süre için yasayı geçerli kılabilecek. Bavyera, Berlin, Baden Württemberg, Kuzey Ren Vestfalya eyaletleri yasayı hemen uygulayacaklarını beyan etti.

Yeni kira yasasının yıllık 400 bin kiracıyı etkileyeceğini söyleyen Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), beş milyon evi kapsayacak önemli bir adım olarak nitelendirdi.

MUHALEFET YASAYI YETERSİZ BULDU

Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti ise yasayı eleştirdi. Sol Parti Grup Başkanvekili Çaren Lay, kira artışını önleyecek yasanın beş yıl ve belirli bölgelere göre uygulama serbestliği olmasının etkisini azaltacağını ifade etti.

Yeşiller Partisi’nden Renate Künast ise yasanın çok geç yürürlüğe gireceğini ve bu arada birçok ev sahibinin kirayı artıracağını kaydetti.