Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde son dönemlerde yeniden görülmeye başlayan kurtlar çevrecileri sevindirirken, özellikle çiftçiler ve aileler tedirgin.

Eyaletin Oldenburg bölgesinde yer alan Wildeshausen’da son günlerde sıkça görülen kurtları uzmanlar "vahşi ve insanlar için tehlikeli olabilir" şeklinde nitelendirdi. Aşağı Saksonya Çevre Bakanlığı vahşi kurtların ilk etapta kauçuk mermilerle uzaklaştırılmasını ya da uyuşturulmasını tavsiye etti. Acil durumlarda ise öldürülebileceğini açıkladı. Çevreciler açıklamayı protesto etti.

Daha önce Almanya’da yaşamadığı tahmin edilen kurtların yaklaşık üç yıldan beri yeniden özellikle Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Vestfalya gibi çevre eyaletlerde ortaya çıkması çevrecileri sevindirmişti. Çevreciler nesli tükenmekte olan bir hayvan türünün yeniden geri dönmesinin, çevrenin korunduğunun çok önemli bir işareti olarak nitelendiriyor. Bölgede geçtiğimiz yıllarda yüzden fazla hayvanı parçalayan kurtlar daha çok koyun ve alageyik türü hayvanları telef ediyor.

"BUGÜN SIĞIRLAR, YARIN ÇOCUKLAR"

Mağdur olan çiftçiler ise çevrecilerle aynı görüşte değil. Kurtların ileride çocuklara da saldıracağından endişe eden çiftçiler, kurt saldırısına dikkat çekmek için ‘bugün sığırlar, yarın çocuklar‘ şeklinde slogan bile geliştirmişti. Yasal olarak koruma altında bulunan yaban hayvanları evcil hayvanları telef ederse çiftçiler Çevre Bakanlığı'na tazminat için başvurabiliyor. Çiftçiler kurt saldırılarına karşı daha iyi korunmak amacıyla köpek barındırma ve çiftliğin etrafına çit çevirmek için devletten fon alabiliyor.