Alman Tren Makinistler Sendikası (GDL) Başkanı Claus Weselsky, Alman Demiryolları'nın (DB) şartlarını kabul etmemesi sebebiyle iş bırakma kararı aldı. Weselsky, müzakerelerde ilerlemenin kaydedilmemesinden dolayı, GDL komitesinin oy birliğiyle iş bırakma kararı aldığını söyledi.

GDL Başkanı Weselsky, grev başlamadan 24 saat önce yolcuların haberdar edileceğini duyurdu. Sendika birliği, kısa çalışma günleri ve bazı çalışanların maaşını yükseltilmesini talep eden dokuz maddelik listenin DB tarafından kabul edilmesi için üç günlük kesin uyarı süresi vermişti.

Demiryolu şirketinin yetkilileri ise GDL’in taleplerini ve grev tehditlerini ‘aşırı’ olarak niteleyerek, ültimatomu geri çevirmişti. Grevlerin yapılması için hiçbir sebebin olmadığını belirten DB Yönetim Kurul Üyesi Ulrich Weber, müzakereler sonucu anlaşmaya varılabilmesi gerektiğini vurguladı. Ültimatomla bir yere varılamayacağını savunan Weber, DB’nin kendi teklifini sunduğunu ve 26 Şubat’ta GDL temsilcileri ile bir toplantı yapılmasını önerdiğini söyledi. Ancak kararından vazgeçmek istemeyen Weselsky, DB’yi zaman harcamakla suçlayarak bir an önce dokuz maddelik planının imzalaması için çağrıda bulundu.

Öte yandan, eylemler sonucu mağdur olan milyonlarca yolcuların sendikanın iş bırakma eylemlerine karşı sabrı tükeniyor. Weselsky ise DB’nin yolcuların öfkesini istismar ederek ve medyayı kullanarak GDL’i suçlamaya çalıştığını iddia etti. Geçen seneki grevlerden yaklaşık 5,5 milyon insan etkilenirken, DB 150 milyon Euro zarara uğramıştı.