Almanya’da mesleğinde ilerlemek isteyenlere, her eyalette sayısız kurs ve seminer programları düzenleniyor. İş hayatında kariyer merdiveninde bir basamak daha yükselmek isteyenler için eğitim imkânları bakımından Almanya’daki bu kurslar biçilmiş kaftan.

CQ Danışmanlık Eğitim Kuruluşu (CQ Beratung+Bildung) mesleğinde ilerlemek isteyenler ile işsizler için eğitim imkânı sunan kurslardan sadece birisi. Berlin’de, Strelitzer Strasse 60 numarada bulunan CQ Danışmanlık Eğitim Kuruluşu’nun Müdürü Brita Wauer, “çok sayıda mesleki ilerleme kursumuz var. Mesleki amacını kaybetmiş olanlara destek oluyoruz.” dedi.

Annelik izni dolayısıyla iş piyasasından uzaklaşmış kadınlara yeniden güven kazandıran programlar sunduklarını belirten Wauer, “Üniversiteyi bırakmış olup ne yapacağı konusunda henüz bir fikir sahibi olmayanlara gidecekleri yolu çizmelerinde rehberlik ediyoruz. Ayrıca Almanya’da diploması tanınmayan kişilere de yardımcı ve destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğitim Kuruluşu'nda değişik mesleklerde kısa veya uzun süreli eğitim programlarına katılmak mümkün. Örneğin, çalışmakta olan veya işsizlik sürecinde bulunan bir inşaat mühendisi “İşyerinde iş güvenliği” kursuna katılarak mesleki kalifikasyonuna artı katmış oluyor.

Kuruluşta “Yangın Sorumlusu”, “İşçi Sağlığı Uzmanı”, “İşyeri ve İşçi Güvenliği”, “Enerji Danışmanı”, “Bilgi ve Organizasyon Uzmanı” alanlarının yanı sıra iş piyasasındaki önemi giderek artan biyoteknoloji alanındaki mesleklerde de eğitim veriliyor.

“Biyoteknolojinin Laboratuar Yöntemleri”nin öğretildiği programlara; biyoloji, kimya, eczacılık ve laboratuvar tekniği üzerine bilgisi olanlar katılabiliyor. Kursiyerler eğitimlerini tamamladıktan sonra tıp araştırma projelerinde, kimya üretiminde, çevre koruma ve gıda analizi alanlarında iş bulma imkânına kavuşuyorlar.

İşsizler çalışma ajanslarından alacakları eğitim kuponlarıyla bu programlara katılabileceklerini belirten Brita Wauer, “Biz bir kez yardım edip geri çekilmiyoruz. Bize başvuran müşterimiz bir iş bulana kadar kendisine rehberlik ediyoruz” dedi.