Almanya’da artan mülteci sayısı ile birlikte yapısal sorunların yanında sosyal sorunlar da dikkat çekmeye başladı. Ülkedeki birçok eyalet, mülteci sayısının artmasından dolayı barınma sıkıntısının olduğunu açıklamış ve bu durum karşısında yerel idarelerden ek fedakarlıklar istenmişti.

Mülteciler, hayatlarının büyük bir bölümünü kendileri için hazırlanan yurtlarda geçiriyor. Ancak eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan mültecilerin sayılarının artması Almanları rahatsız etti. Son zamanlarda mülteciler, günlük hayatta kendilerine karşı hakaret ve dışlayıcı davranışların artmasından şikayetçi.

Bazı mülteciler belirli şehirlerde ve bölgelerde bu kırıcı yaklaşımların artık münferit hadiseler olarak görülemeyeceği yönündeki endişelerini dile getiriyor. Bu konuda fikirlerini paylaşan bazı mülteciler Stuttgart, Mannheim ve Freiburg’da yapılan mültecilere destek mitinglerinin sevindirici olduğunu, ancak halka bu telkinlerin sürekli yapılması gerektiğini vurguluyor. İlticayı istismar edenlere gereken müeyyidelerin uygulanmasını isteyen mülteciler, Almanya’da ‘mecburen’ kaldıklarının herkesçe bilinmesini istiyor.