Berlin’in Wilmersdorf semtinde bir ilkokulda kız öğrencinin başörtüsü taşımasını okul müdiresi yasaklamak istedi. Olaya müdahil olan Berlin-Brandenburg Türk Toplumu (TBB) ve Ayrımcılık ve İslamofobi ile Mücadele (İnssan) adlı girişim, müdirenin böyle bir hakka sahip olmadığını savundu.

Müdire olay üzerine kız öğrencinin ebeveynlerinin TBB ve İnssan’dan yardım istemesini kabullenmedi. Okul Denetleme Kurumu (Schulaufsicht) ve eğitim idaresinin müdahalesi sonucu okul yönetimi öğrencinin üstüne gitmedi. Öğrenciyi koruma amacıyla okulun ismini açıklamayan TBB, 9-10 yaşlarındaki öğrencinin kendi isteğiyle kapanmak istediğini belirtti.

Kanunen bir öğrencinin başörtüsü taşıması din özgürlüğü kapsamında korunma altında tutuluyor. Tagesspiegel gazetesi, Berlin Eğitim İdaresi’nin de benzer durumlarda bunu uyguladığına dikkat çekti. “Okulların başörtüsünü engellemek istediklerini sık sık duyuyoruz” ifadelerini kullanan TBB yönetiminden Kerstin Kühn, birçok ebeveynin kanunları bilmemesinden dolayı bunu böylece kabullendiğini belirtti.

Tagesspiegel’in edindiği bilgiye göre okullarda başörtüsünün topluca yasaklanması yönünde girişimler olduğu ifade edildi. Bunun için farklı nedenlerin bulunduğuna değinen gazete, gayrimüslimlerin veya seküler Müslümanların başı örtülü kızlar tarafından kendi kızlarının korkutulacağı düşüncesinde. Bir başka neden olarak bazı öğretmenlerin başörtünün hareket etme özgürlüğüne karşı olduğu gösteriliyor.