Lufthansa’nın kardeş şirketi Germanwings pilotlarının iş bırakma eylemi sonucu Almanya genelinde 430 uçuşun 160’ı iptal oldu. Bu akşam 22’ye kadar sürecek olan grevin sonucunda toplam 904 uçuşun 338’i etkilenmesi bekleniyor.

Pilot sendikası Cockpit Birliği (VC), ücret ve koşullar üzerinde uzun süredir Lufthansa üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Yaklaşık bir senedir devam eden grevlerin Lufthansa’ya olan maliyeti 200 milyon Euro olduğu tahmin ediliyor.

Eylem neticesinde iptal edilen 7 bin 400 uçuştan yaklaşık 850 bin yolcuda etkilendi. Grevden, en çok Berlin, Köln/Bonn, Düsseldorf, Hanover Hamburg gibi büyük şehirlerin havaalanları etkilenirken. Lufthansa sözcüsü Barbara Schaedler’e göre yolcular önceden bilgilendirildiği için havaalanlarında sıkıntılarla karşılaşılmadı.

VC sözcüsü Markus Wahl ise eyleme katılan pilotların sayısının memnun edici olduğunu belirtti.

Havayolu endüstrisinin dönüşüm geçirmesi, fiyatların düşmesi ve rekabetin güçlü olması sebebiyle maliyetlerin ayarlanması gerektiğini belirten Schaedler, "Bunu başarmak için şirketteki herkes, pilotlar da dahil, gruptaki tüm çalışanlar katkı sağlamak zorunda." dedi. VC ile Lufthansa yönetimi arasındaki görüşmelerde, 5 bin 400 pilotun emekliliğe geçiş süreçlerinde anlaşmaya varılamıyor. Havayolu devi, pilotlarda en erken emekliğe ayrılma yaşını 55’ten 60’a ve görevden ayrılmadaki ortalama yaşı da 58’den 61’e yükseltmek istiyor.

Ayrıca Lufthansa, Ryanair ve easyJet karşısında kaybettiği düşük maliyetli işlemlerindeki pazar payını arttırmak istiyor.