Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde vergi kaçırdığı gerekçesiyle kendisini maliyeye ihbar edenlerin sayısı geçen yıl 9 bin 342 kişi olarak açıklandı. 2010 yılından bu yana kendini ihbar edenlerin sayısı 26 bin 387’ye ulaştı.

BW eyaleti, kendini ihbar eden vergi kaçakçılarının ödediği vergiler sayesinde sadece geçen yıl 170 milyon euro, 2010 yılından bu yana ise toplam 600 milyon euro gelir elde etti. Buna göre Baden Württembergli vatandaşların en az 2,1 milyar eurosunun yurt dışındaki bankalarda olduğu tahmin ediliyor.

Vergi kaçakçıları, kendini ihbar ettikten sonra Almanya’da vergisini ödüyor ve bu sayede ceza yemekten kurtuluyor. Geçen yıl kendini ihbar edenlerin sayısının bu kadar yüksek olmasına sebep olarak ise 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren cezadan muaf tutan kanunun sertleşmesi ve sonradan ödenecek olan vergilerin artmış olması gösteriliyor.

1 Ocak’tan itibaren yeni düzenleme ile vergi ihbarında sınır miktarı 50 bin eurodan 25 bin euroya düşürüldü. Maddi sınırın aşılması durumunda yüzde 10’luk bir zam söz konusu olacak. 100 bin eurodan başlayan vergi kaçırma vakalarında ise yüzde 15, 1 milyon eurodan itibaren ise yüzde 20 oranında zam sözkonusu olacak.

Ayrıca vergi kaçırılan her yıl için yüzde 6 oranında faiz ödenecek. Zamanaşımı süresi de 10 yıl olacak. Uzmanların açıklamalarına göre Almanya’da vergi kaçağı suçunu işleyenlerin çoğu Baden-Württemberg (BW) eyaletinde yaşıyor.