Uluslararası Kadınlar Cafesi Dortmund (Infrado e. V) ile Dortmund Belediyesi sosyal hizmetler dairesinin birlikte organize ettikleri, ‘kültürlerarası yaşlılar için çalışmayı güçlendirelim’ sempozyumu Dietrich Keuning Haus’da yapıldı. Sempozyumda, 'Almanya'daki bakıma muhtaç göçmen yaşlıların sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamadığı' açıklaması dikkat çekti.

Sempozyumun açılış konuşmasını Dortmund Belediyesi Sosyal Bölümler Genel Sekreteri Birgit Zoerner yaptı. Belediye yaşlılar için hizmetler bölüm başkanı Reinhard Pohlmann da, yeni proje çalışmasına yaşlı göçmenlerinde dahil edilmesini istedi ve "Göçmen yaşlıların sağlıklı bakımları için kültürel ve sosyal yaşama katılımlarını sağlamalıyız. Yaşlı göçmenlerin bakım konusunda yararlanmaları gerekiyor. Bunun için her türlü sosyal, danışmanlık ve bu gibi konularda yaşlı göçmenlerin bakımı daha güzel şartlar altında kendilerine sunulmalıdır.” diye konuştu.

Dr. Gürsel Çapanoğlu ise dernek olarak başlattıkları yeni projeyi misafirlere anlattı ve “Almanya’da yaşlı göçmenler için hayatlarının kalan bölümünün daha iyi geçmesi için çalışmalar yaptık. Bu konu üzerinde yaptığımız bilimsel tespitlerle hem teorik hem pratik deneyimsel çalışmalar üzerinde duruldu. Ne yazıkki göçmen bakıma muhtaç yaşlılarımız, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamıyorlar. Sağlık alanında var olan hizmetleri kullanmayan göçmenlerin sosyal hayata katılım sayıları da oldukça düşük.” açıklamasını yaptı.

Çapanoğlu, Dortmund’da birçok dernek ve kuruluşlar olmasına rağmen yaşlılara yönelik toplumsal hayata katkı sağlamak için çalışmalar yapılmadığına dikkat çekerek "Bizim projemiz tam bu konuda göçmenlerin kılavuzluğunu yapmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili çevremizdeki dernek ve kuruluşlarla birlikte bir ağ oluşturması halinde yaşlanan göçmenlerimize daha iyi bir sağlık bakımı verebiliriz.” dedi.