Hamburg’da yapılan eyalet parlamento seçimleri sonrası SPD ile Yeşiller arasında başlayan koalisyon görüşmelerine hafif raylı tren (Stadtbahn) nedeniyle ara verildi. SPD seçim kampanyasında Yeşillerin şehir içi ulaşımın rahatlaması için savunduğu hafif raylı sisteme karşı çıkmış bunun yerine U-Bahn ağının genişletilmesini istemişti. Taraflar, Pazartesi görüşmelere yeniden başlayacaklar. Hamburg Meclis Başkanlığı'na ise 121 oydan 109’unu alan eski başkan Carola Veit (SPD) yeniden seçildi.

Hamburg’da yapılan eyalet parlamento seçimleri sonrası SPD ile Yeşiller başlattıkları koalisyon görüşmelerine hafif raylı tren (Stadtbahn) nedeniyle ara verildi. SPD seçim kampanyasında, Yeşillerin şehir içi ulaşımın rahatlaması için savunduğu hafif raylı sisteme karşı çıkmış bunun yerine genellikle yer altında sefer yapan U-Bahn ağının genişletilmesini istemişti. Ulaşım, liman ve ekonomiyi görüşmek üzere bir araya gelen ve görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapmayı planlayan SPD ve Yeşiller bu randevuyu iptal etti.

Görüşmeye Pazartesi devam edecek ikilinin bu konuda daha fazla zaman ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor. SPD ile Yeşilleri bekleyen bir diğer sorun ise Elbe nehrinin derinleştirilmesi fikri. SPD bu fikri savunurken, Yeşiller karşı çıkıyor. Bu konuda anlaşma olup olmayacağı görüşmelerin sona ermesinden ve delegelerin oylamasından sonra kesinlik kazanacak. Konuyla ilgili NDR 90,3’e açıklama yapan SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, "Önümüzde yapacak çok iş var. Gelecek 5 yıl Hamburg’da doğru işler yapılması için hükümet kurulmadan önce her konu gibi tüm detaylar için zaman ayrılmalı." dedi.

2011 yılında tek başına iktidara gelen SPD, son seçimlerde salt çoğunluğu kaybederek 62 sandalyeden 58’e düştü. Hükümeti kurması için koalisyon ortağına ihtiyacı olan SPD ilk görüşmeye seçimlerden önce vaat ettiği gibi Yeşillerle başladı. Ancak SPD'nin Yeşiller ile anlaşma sağlayamaması halinde ise görüşme yapabileceği iki parti daha var. FDP seçimlerden önce SPD ile koalisyona hazır olduğunu açık açık söylerken, CDU ise böyle bir teklif gelmesi halinde değerlendireceğini belirtmişti. SPD’nin şu an itibarıyla 6 partili mecliste Sol Parti ve AfD ile koalisyon yapma ihtimali görünmüyor.

MECLİS BAŞKANI DEĞİŞMEDİ

Hamburg Meclisi’ne girmeye hak kazanan SPD, CDU, Birlik 90/Yeşiller, Sol Parti, FDP ve meclisin yeni partisi AfD ilk oturumunu gerçekleştirdi. Yapılan meclis başkanlığına, 2011 yılından beri bu görevi yürüyen Carola Veit (SPD) 121 oydan 109’unu alarak yeniden seçildi. Veit’in yardımcılıklarına ise Dietrich Wersich (CDU), Barbara Duden (SPD), Antje Möller (Yeşiller), Christiane Schneider (Sol Parti) ve Dr. Wieland Schinnenburg (FDP) getirildi. CDU'da partisinin başbakan adayı Dietrich Wersich aday gösterildi ve 107 oyla seçildi.

Meclis’te sekiz sandalye ile temsil edilen AfD’nin adayı Detlef Ehlebracht ise 34 oy aldı. Meclis zabıtlıklarından birine ise SPD’den bu seçimlerde meclise girmeyi başaran Güngör Yılmaz seçildi. Seçimlerde oy oranını en fazla artırarak sandalye sayısını sekizden 11’e çıkaran Sol Parti’de, meclis grubu başkanı ve partisinin seçimlerde birinci sıra adayı Dora Heyenn istifa etti. Heyenn’in istifa gerekçesi ise 2008 yılından beri sürdürdüğü meclis grup başkanlığını bundan sonra eş başkanlık usulü sürdürülmesinin istenmesi oldu.

Heyenn, siyasi çalışmalarına bundan sonra bağımsız aday olarak devam edeceğini açıkladı. Sol Parti’de daha önce iki dönem Heyenn’in tek başına yürüttüğü meclis grup başkanlığını bundan sonra Cansu Özdemir, Sabine Boeddinghaus ile birlikte yürütecek.