Alman hükümeti, IŞİD ile mücadele kapsamında Kuzey Irak'a 100 asker gönderiyor. Federal Meclis'teki oylamada Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan Büyük koalisyon hükümeti tarafından Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen tasarı 457 “evet” oyuna karşılık 79 “hayır” ve 54 “çekimser” oy ile kabul edildi.

Ana muhalefet partisi Sol Parti’nin (Die Linke) karşı olduğu tasarıya Yeşiller Partisi’nin “çekimser” kalması dikkat çekti. Alman askerlerinin Şubat ayında Kuzey Irak’a gitmeleri bekleniyor. Almanya’nın, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) misyonu kapsamında görevlendirmeden Kuzey Irak’a kendi kararıyla asker göndermesi meclis oturumunda söz düellolarına yol açtı.

CDU/CSU grubu adına konuşan Federal Meclis milletvekili Henning Otte, “IŞİD savaşçıları tüm bölgeyi denetim altına almaya çalışıyor. Bölgedeki güvensizlik ortamı herkese zarar vermektedir. Buna kayıtsız kalamayız. Batı’nın yardımıyla terör örgütü IŞİD’in ilerlemesini durduran Peşmergelere teşekkür borçluyuz.” dedi. Otte, Almanya’nın üstlendiği sorumluluğun desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yeşiller Milletvekili Omid Nouripour ise “Alman askerlerinin bölgeye gönderilmesi için yasal temelin bulunmadığı” gerekçesiyle partisinin ilgili tasarıya “çekimser” kaldığını açıkladı. Nouripour’un “IŞİD’in sadece askeri müdahaleyle durdurulabileceğini biliyoruz. Bunun için bölgedeki güçlerin eğitilmeleri de önemli.” açıklaması gözlerden kaçmadı.

SAVUNMA BAKANI: PEŞMERGEYE SİLAH YARDIMI DEVAM EDECEK

Bu arada Alman devlet kanalı ARD’ye konuşan Federal Savunma Bakanı Ursulavon der Leyen (CDU) “Peşmergelere silah sevkıyatı devam edecek.” dedi. Şubat sonuna kadar silah ve cephanelik sevkıyatının süreceğini söyleyen bakan, “Kürt birliklerinin Almanya’dan yine özellikle ‘Milan’ tipi tanksavar istemeleri durumunda bunlardan tekrardan gönderilebileceğini” duyurdu.

Almanya’nın geçen yıldan beri 100 bin Peşmergeden 10 binini silah ve askeri malzemelerle donattığı, aynı birliklere 30 füzesavar ve 500 füze verdiği biliniyor.