Alman Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), 2012 yılından bu yana terör örgütü IŞİD’e Almanya’dan katılanların sayısının 700’ü bulduğunu söyledi. Bakan de Maiziere, ‘Bild am Sonntag’a yaptığı açıklamada bu teröristlerin 100’e yakınının öldürüldüğünü belirtti. De Maiziere, IŞİD’e katılım, daha sonra geri dönüşle bağlantılı olarak ülkenin iç güvenliğini tehdit edecek konulara karşı tedbirler alındığına dikkat çekti.

IŞİD’e katılımların önlenmeye çalışıldığını, geri dönenlere karşı yasal işlemlerin başlatıldığını söyleyen Maiziere, halihazırda bu konuyla bağlantılı olarak 800 zanlı hakkında 600 dava yürütüldüğünü aktardı. IŞİD’e katılanların üçte birinin ülkeye geri döndüğünü aktardı.

Hatırlanacağı üzere yasal değişiklikler sonrası Almanya’dan IŞİD’e katılmak isteyenlerin kimliklerine el konuluyor. Kimliklerine el koyulanlara en fazla 3 yıllık süreyle geçici kimlik veriliyor, bu kimlikle ise Almanya’nın dışına çıkmak mümkün olmuyor. Bunun yanı sıra Suriye veya Irak’a gitme girişimi bile terör saldırısına hazırlık olarak suç unsuru kabul ediliyor ve yasal işlemler başlatılabiliniyor.

Adalet Bakanı Heiko Maas, kimliklere el koyma kararı alındığında "İslam maskesi altında şiddete başvuranlar ceza hukukunun tüm sertliğini hissedecekler. Hukuk devletimiz bunun için sahip olduğu tüm araçları kullanacaktır." açıklamasında bulunmuştu.

Bununla birlikte hukuk devletinin ölçülerinin de canlı tutulacağı hatırlatmasında bulunan Adalet Bakanı, "Fakat teröristlerin tuzağına da düşemeyiz. Özgürlük ve hukuk devletinin sınırlandırılması tam da onların sebep olmak istedikleri şeydir. İşi oraya kadar götüremeyiz." şeklinde konuşmuştu.