Almanya'nın Hamburg eyaletinde yarın yapılacak 2015 eyalet seçim kampanyası parti üst yöneticilerinin destek verdiği final programlarıyla sona erdi. 1,3 milyon seçmenin bulunduğu kentte 887 aday 121 sandalye için yarışıyor.

Seçmenler oyların 182’si engellilerinde rahat ulaşabileceği bin 275 sandıkta oy kullanabilecek. Son anketler Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oy oranını yüzde 47, Hıristiyan Demokratik Birlik'i ise yüzde 17 civarında gösteriyor.

CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel partisinin final programına Ukrayna görüşmelerinden dolayı Minks’te bulunduğu için katılamadı. Merkel’in yerine Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Hamburg’a gelerek partisine destek verdi. Hamburg’da CDU’nun iktidar olduğu dönemin sağlık bakanı ve partisinin şimdiki başbakan adayı olan Dietrich Wersich ile geçmişte başarılı ortak çalışmalar yaptığını hatırlatan von der Leyen, SPD’ye BaföG’den (üniversite harçları) Hamburg bütçesine kalan parayı sordu.

BaföG’ün federal kasadan ödenmesiyle birlikte eyalet kasasında kalan paranın yine yüksek öğrenim için ödenmesi gerektiğini kaydeden von der Leyen, “Bu kaynağı başka hiçbir şekilde değerlendiremezsiniz.” dedi.

SPD ise finali Parti Genel Başkanı, Federal Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ve Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft ile yaptı. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz’un da hazır bulunduğu final programında konuşan Gabriel, Olaf Scholz’un izlediği başarılı politikanın Almanya için örnek olduğunu söyledi.

Kraft ise konuşmasında Olaf Scholz ile SPD’nin Hamburg’da yeniden tek başına iktidar olmasını beklediğini belirterek, “Her şey şimdiki gibi kalabilse ve Olaf Scholz yeniden tek başına karar verebilse...” dedi.

Yeşiller ise finali Claudia Roth ile birlikte yaptı. Mülteciler için yapılan binanın mahkeme kararıyla durdurulmasını eleştiren Roth, mültecilerin Hamburg’da daha iyi korunması ve barındırılması çağrısı yaptı ve “Burada konu arsa değil temel değerler.” dedi.

Hür Demokrat Parti (FDP) kampanyayı son günü kadar devam ettirirken, Sol Parti ise finali başkanları Dr. Gregor Gysi ile yaptı. Gysi siyasette değişimin muhalefette başladığını kaydetti.

Sol Parti Hamburg adayı Dora Heyenn ise SPD’yi eleştirerek, “SPD Hamburg hep ileri diye kampanya yapıyor ama şehirde çocuk ve yaşlı fakirliği giderek artıyor. Bununla mücadele etmemiz lazım’." dedi. SPD ile koalisyon düşünmediklerini kaydeden Heyenn “Sağlıklı bir siyaset için bu çok önemli." diye konuştu.

Almanya için Alternatif (AfD) ise Hamburg’un Harburg semtinde düzenlediği final programında solcular tarafından protesto edildi. Ellerinde ‘Milliyetçilik yerine sınırsız dayanışma’ dövizi taşıyan göstericiler program yapılmasını engellemeye çalıştı.

EN YAŞLI SEÇMEN 110, EN YAŞLI ADAY 85 YAŞINDA

27 bini 16-17 yaşında toplam 1,3 milyon seçmenin bulunduğu Hamburg’da 295’i kadın 887 aday yarışıyor. En yaşlı aday olarak FDP’den 85 yaşındaki Erika Beit kayıtlara geçerken, en yaşlı seçmen 110 yaşında bir kadın ile 106 yaşında bir erkek olarak açıklandı.