Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bugüne Almanya’ya yaklaşık 300 bin Suriyeli mültecinin geldiği belirtildi.

Alman Vakıfları Uyum ve Göç Konseyi’nin (SRV) hazırladığı rapora göre, Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte 4 milyon Suriyeli ülke dışında mülteci konumunda bulunuyor. Bunların 300 bini ise Almanya’ya sığınmış durumda. Suriye içinde ise 7,6 milyon insan yerini yurdunu terk etti. Savaşın başlamasından kısa bir süre sonra insanî nedenlerden dolayı Almanya’ya kabul programı başlatan federal yönetim ve eyaletlerin bugüne kadar sadece 35 bin Suriyeli resmi yollarla ülkeye kabul ettiği belirtildi. Geri kalan Suriyelilerin ise kaçak yollarla ülkede bulunduğu ifade edildi.

Suriyeli mültecilerin hayatlarını riske atmadan resmi yollarla Avrupa’ya gelmelerinin sağlanması gerektiğini söyleyen SRV Uzmanı Dr. Cornelia Schu, Almanya’nın insanî nedenlerden dolayı kabul programının Avrupa için model olabileceğini ileri sürdü. Suriye’de iç savaşın devam ettiği sürece, sığınmacıların Almanya’ya ve Avrupa’ya gelmeye devam edeceğini kaydeden Dr. Schu, "On binlerce mülteci hayatlarını riske atarak yollara düştü. Kabul programının ne kadar önemli olduğunu geçtiğimiz aylarda gördük. Birincisi güvenli ve legal bir seyahat imkanı sunuyor. İkincisi iltica başvurularında aşırı yoğunluğun önüne geçiyor ve üçüncüsü ise Avrupa için model bir uygulama." dedi.

160 bin mültecinin Avrupa içinde adaletli şekilde dağılımın ilk adım olduğunu söyleyen Dr. Cornelia Schu, birçok Suriyelinin Almanya’da akrabası olduğunu, kabul programı kapsamında Almanya’daki akrabaların garantörlük vasıtasıyla Suriye’den insanları buraya getirme imkanlarının devam ettirilmesini talep etti.