Almanya, tarihinde görmediği kadar büyük mülteci akınına uğruyor. Kuzey Ren Vestfalye (KRV) eyaleti de bu akın olan merkezlerden en tercih edileni.

KRV'ye son günlerde başta Kosova olmak üzere Balkanlardan adeta bir akın yaşanıyor. Yetkililer bunu ‘günde birkaç yüz Kosovalı geliyor’ ifadeleri ile dillendiriyor. Eyalette mülteci ilk kabul merkezi Dortmund ile Bielefeld’de bulunuyor. Büyük olan Dortmund’daki merkezin kapasitesinin ise sadece 350 olduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger, “Bunlar kriminal çetelerin verdiği vaatlerin kurbanları. Burada sürekli kalma hayalleri ile geliyorlar.” dedi. Batı Balkan ülkelerinden gelen mültecilere Almanya’da iltica hakkı verilmediğini hatırlatan Jäger, “Biz onlara çabuk ve samimi olarak burada kalamayacaklarını anlatmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

İçişleri bakanı ayrıca, Federal hükumetle irtibatta olduklarını da hatırlatarak, iltica başvurularıyla ilgili işlemlerinin hızlandırılması gerektiğini, aksi takdirde hem eyalet hem de belediyeler olarak bu yükün altından kalkmalarının mümkün olmadığını belirtti.

Jäger, Almanya’da alınacak tedbirlerin ötesinde Avrupa Birliği (AB) sınırlarının illegal giriş çıkışları konusunda daha sağlıklı çalışmasının önemine dikkat çekti. Buna ek olarak federal hükümetten ve AB’den AB dışındaki ülkelerdeki yaşam standartlarının düzeltilmesi konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğine dikkat çekti.

Bu arada Almanya'nın Sırbistan-Macaristan sınırına gözlemci olarak 20 kadar polis yetkilisi gönderdiği belirtildi.