Türkiye’de milletvekili genel seçimine sayılı günler kala, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda olduğu iddia edilen 'altın kaplama klozet' tartışması, İngiliz basınının da dikkatini çekti.

Günlerdir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında süren klozet tartışması, İngiltere’nin önde gelen gazete ve yayın kuruluşlarında da yer aldı.

Financial Times gazetesi, “Erdoğan’dan altın klozet iddiasına öfkeli cevap” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iddia edilen klozeti şiddetle reddettiğini yazdı. FT, Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nu saraya, tuvaleti bulması için davet ettiğini ve CHP liderinin ise bu teklifi geri çevirdiği belirtiliyor. Öte yandan, Teneo isimli bir danışmanlık şirketinden Wolfango Piccolo'nun tartışmalara ilişkin ‘tatsız, kişisel bir kampanya’ yorumu aktarılıyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise tartışmaları "Türkiye cumhurbaşkanından ‘altın tuvalet’ iddiasına dava” başlığıyla gündemine taşıdı. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iddialara yönelik CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na dava açtığı bildiriliyor. Erdoğan’ın avukatlarının iddiaları ‘asılsız’ olarak değerlendirdiği için davanın açıldığı belirtiliyor.

Guardian gazetesi de Erdoğan’ın altın klozet iddialarına ilişkin, muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanlığı sarayına davet ettiğini yazdı. Gazete, “Erdoğan, kamu harcamalarıyla yaptığı iddia edilen cumhurbaşkanlığı binasına, laik lider Kılıçdaroğlu’nu inceleme için çağırdı.” deniyor. Haberde, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, altın kaplamalı klozet dahil, saray için yapılan bütün lüks harcamaların, mükelleflerin vergileriyle karşılandığını belirttiği için Erdoğan’ın, muhalif lideri davet ettiği belirtiliyor.

Daily Mail gazetesi ise yaşanan altın klozet tartışmalarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iddialara yönelik öfke saçtığını ve Kılıçdaroğlu’na 100 bin TL’lik tazminat davası açtığını aktardı. Gazete, Erdoğan’ın ‘altın tuvalet’ iddiaları kanıtlandığı takdirde istifa edeceğini söylediğini, Kılıçdaroğlu’nun ise cumhurbaşkanının tartışmaları ‘kişisel’ algıladığı değerlendirmesini sayfalarına taşıdı.