Yunanistan'ın Halkidiki yarımadası Skuries bölgesindeki altın madeni ocaklarında çalışan binlerce işçi ve ailesi, madenlerin kapatılmaması için gösteri yaptı. Ellerinde bayraklarla slogan atan ve parlamentoya yürüyen madenciler, işsizler ordusuna katılmak istemediklerini haykırdı.

Kuzey Yunanistan Halkidiki yarımadasının Skuries bölgesinde faaliyet gösteren altın madenlerinde çalışan binlerce işçi, 82 otobüs ve özel araçlarıyla Atina'ya çıkarma yaptı. Maden ocaklarının kapatılmamasını isteyen madenciler Çevre Bakanlığı Vekili Yannis Çironis ile bir görüşme yaptı ancak umduklarını bulamadı. Bakan Vekili, hükümetin hukuku uygulayacağını söylemekle yetindi. Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmek isteyen madenciler, ocakların kapatılmaması için gösterilerini artırarak sürdüreceklerini ifade etti.

Parlamentoya bir de protesto metni veren madenci temsilcileri, iş pozisyonlarının garanti altına alınmasını, bölgenin kalkınması için harekete geçilmesini ve maden ocaklarının faaliyetlerine son vermeksizin çevrenin korunmasını istedi.

Yunanistan'da yaklaşık 2 yıldan bu yana Halkidiki'nin Skuries bölgesinde faaliyet yürüten Kanadalı Eldorado Gold şirketi, altın madenlerine karşı olan halk ile sol grupların eylemleriyle karşı karşıya. Altın şirketine ait şantiye, daha önce saldırılara maruz kalmıştı. Maden yatırımına karşı çıkan yerel halk ile SYRİZA destekli sol gruplar madenin işletilmemesi yönünde protesto gösterisinde bulunurken, bölgede her iki aileden biri madende çalışan bir diğer kesim ise ekonomik kriz döneminde işsiz kalmaktan korkuyor.

Kanadalı şirket, 9,6 milyon ons altın çıkarmak için 2016 yılına kadar Halkidiki madenlerine 1,3 milyar Euro'luk yatırım yapmayı hedefliyor. Şirket bünyesinde 3 bin kişi çalışırken, işsizliğin yüzde 40'a ulaştığı bölgede madenlerde çalışmak için 5 bin kişi de iş başvurusunda bulundu. 2013 yılında şirketin araç, konteynır ve iş makineleri ateşe verilmişti.