Tayvan üniversitelerinin ortak geliştirdiği kan testi yöntemiyle genelde 65 yaşından sonra görülen unutkanlık hastalığı Alzheirmer, artık daha erken teşhis edilebilecek.

Tayvan Eğitim Üniversitesi (NTNU) ve Tayvan Üniversitesi Hastanesi (NTUH) bilim adamları ortak bir çalışmayla Alzheimer hastalığına erken tanıda yeni bir kan testi geliştirdi. Farklı bir kan ayrıştırma yöntemi kullanılarak uygulanan test, Alzheimer dışında bunama öncesi durum tespitinde de yüzde 85 oranında doğru sonuç elde edebilmeyi sağlıyor. Bilim adamlarına göre çok hızlı ve güvenli olduğu belirtilen testten 5 saat gibi kısa bir süre içinde sonuç alınabiliyor.

Söz konusu kan testi teknolojisinin, NTNU'dan Prof. Dr. Horng Herng-er ile NTUH'den nörolog Chiu Ming-chang’ın ekipleriyle yaptığı çalışma sonucu ortaya çıktığı ifade edildi. Alzheimer’da erken tanının önemine değinen Chui ise kemik iliği testine göre kan testi uygulamasının çok daha basit ve acısız olduğunu kaydetti.

Alzheimer hastalığı genelde 65 yaş üzerinde görülüyor. Unutkanlık ile günlük yaşam aktivitesini etkilemesi ve davranış bozuklukları ile seyreden bir beyin hastalığı olarak dikkat çekiyor. Genelde 65 yaş grubunda yüzde 5 oranında görülen hastalığa yakalanma riski, 80'li yaşlara gelindiğinde yüzde 50'lere çıkıyor.