Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımının durdurulması Rusya tarım sektörünü olumlu etkiliyor. Rusya ekonomisi genelde 2015’de yüzde 4-5 küçülme beklerken, tarım ve diğer sektörler artıya geçti. 2015’in ilk yarısında tarım sektöründe büyüme yüzde 5’i geçiyor. Süt ürünleri ve peynir üretimi yüzde 15 civarında arttı.

Rusya’nın güney bölgelerinde seracılık hızla artarken, süt, peynir, beyaz et üretim fabrikaları yaygınlaşmaya başladı. Birçok Rus ise eski Sovyet dönemi alışkanlıklarına dönerek kendi gıdalarını üretiyor.

Mozzarella ve Ricotta peynirleri İtalya’dan, Camembert Fransa’dan, Feta da Yunanistan geliyordu. Rusya’da üretim yapanların dışında önemli markaların büyük kısmı artık pazara giremiyor.

Marketlerde Batıdan ithal peynirlerin yerini, peynir yapımı için gerekli olan tüm malzemelerin yer aldığı paketler alıyor. “Peynir üretim kutusu” adı verilen paketlerde yer alan bilgilere göre 1 saat içinde kendi peynirinizi hijyenik bir şekilde üretebilirsiniz.

The Moscow Times’ın haberine göre vatandaşların önemli bir kısmı taze ve daha lezzetli buldukları ev yapımı peynirleri tercih ediyor.

İnternet ve televizyonlarda peynir üretimi ile ilgili kurs ve videolara ilgi yüksek. Bazı ev hanımları da peynir üretimi için kullanılan özel makineleri satın alıyor.