ABD'nin New Jersey Federal Milletvekili Bill Pascrell, ABD Dışişleri Bakanı John F. Kerry’e bir mektup yazarak, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve basına uygulanan baskıdan duyduğu endişeleri dile getirdi.

Pascrell, mektubunda, "Türkiye’de medya mensuplarının tutuklu bulunması ve Türk hükümetinin basın özgürlüğünü sansürleme çabasından endişeliyim. Bildiğiniz gibi güçlü bir demokrasi, toplumun her kesiminin, hükümet aleyhine konuşulduğu zamanlarda dahi ifade özgürlüğüne saygı göstermesiyle mümkün olur. Türkiye’de devam eden ifade özgülüğünün sınırlanması, toplanma hakkının kısıtlanması, insan hakları ve hukukun erozyona uğratılması çabaları kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Kerry'den Türk hükümeti yetkilileriyle bir araya geldiğinde bu sorunlara dikkat çekmesi talebinde bulunan Pascrell mektubunda, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ün (HRW) 25. Dünya Raporu’na da yer verdi. Pascrell, raporun Türk hükümetinin adalet sistemine müdahale ederek hakimlerin, savcıların ve polislerin yerini değiştirdiğine ve internet özgürlüğünü kısıtladığına vurgu yaptığını hatırlattı.

Türk hükümetinin, 17 Aralık’ta ortaya çıkan yolsuzluk skandalına dair yayınlar yapan gazetecileri tutuklattığına da dikkat çeken Kongre üyesi, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’yı tartışmalı suçlamalarla gözaltına aldıran ve tutuklatan Türk hükümetinin uluslararası arenada büyük tepki topladığını hatırlattı.

“ABD’nin stratejik ortağı ve önemli bir NATO üyesi olarak Türk hükümetinin tehdit yolundan vazgeçmesi ve farklı sesleri de bünyesinde barındıran özgür basını kucaklamasını umut ediyorum.” diyen Pascrell, mektubunun son kısmında Kerry’e, “Türk hükümetinin kendi insanına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini teşvik etmek ABD’nin önceliği olmalıdır. Bundan dolayı, Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü gibi demokratik idealleri korumanız için ısrar ediyorum.” dedi.