Türkiye’de pazar günü yapılan genel seçimlerim yankıları ABD gazetelerinde geniş bir şekilde yer almaya devam ediyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, seçim sonuçları ile ilgili editöryal bir yazı yayınladı.

"Türkiye, Erdoğan’ı azarladı" başlığı ile yayınlanan yazıda Erdoğan için 'Osmanlı sultanı' nitelemesi yapıldı. Yazıda "Bir sonraki Osmanlı padişahı olmayı düşünen o adam, hayal ettiğinden daha zor bir yol bekliyor. Bu büyük haber pazar günkü parlamento seçimlerinden geldi. Seçmenler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AKP’sinin 13 yıllık meclis çoğunluğunu ilk defa reddetti." denildi.

Seçim sonuçlarını 'Türk siyaseti için iyi bir haber' olarak değerlendiren WSJ " Sayın Erdoğan, 330 koltuk (milletvekili) alarak kendisine daha fazla yetki veren anayasayı değiştirmek için referandum çağrısında bulunmayı umuyordu. Ön sonuçlara göre oyların yüzde 41’ini ve 258 koltuk, yani 276 çoğunluğundan az koltuk kazandığı belirtildi. Bu, Türkiye’nin siyaseti için iyi bir haberdir. Çünkü Sayın Erdoğan’ın sürünerek ilerleyen otoriterliğine seçmen dur diyerek uyarı vermiştir." ifadelerine yer verdi.

Erdoğan'ın '2003-2014 tarihleri arasında başbakan olarak iş dünyasındaki, medyadaki, askeriyedeki hatta mahkemelerdeki muhaliflerini bezdirdiği belirtilen yazıda, "O cumhurbaşkanlığı daha fazla güç ile dominat edebilseydi, o İslamcı özelliklere sahip Vladimir Putin gibi kurallar koyabilirdi." denildi.

AKP’ye muhalif olan partiler koalisyon hükümeti kurup kurmayacaklarının belli olmadığını da hatırlatan Amerikan gazetesi, "Bunların arasında ilk kez parlamentoda olmak için yeterli oy kazanmış ekonomide sol eğilimli Kürtlerin HDP’si de var. AKP bir koalisyon hükümeti kurmayı deneyebilir. Bu onun karakteri olmasa da sayın Erdoğan nezaketle yenilgiyi kabul ederek buna yardımcı olabilir. Türk demokrasinin önünde bazı denemeler var ama en azından pazar günkü seçimlerde seçmenler tek adam, tek İslamcı parti kuralını reddetti." değerlendirmesinde bulundu.

WASHINGTON POST: ERDOĞAN YENİLGİYİ KABUL EDİP MUHALEFETLE UZLAŞMALI

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, Erdoğan’ın parlamento seçimlerinde yenilgiyi kabullenip muhalifler ile uzlaşma yoluna gitmesi gerektiğini yazdı.

Washington Post, Türkiye’deki parlamento seçimlerine ilişkin bir başyazı yayınladı. Yakın tarihteki başyazılarında Erdoğan’ı sert bir şekilde eleştiren ve Türk demokrasisinin tehdit altında olduğunu kaydeden gazete, HDP’ye barajı aşması için verilen oyların Erdoğan’ın ‘otokratik gücü’nün sağlamlaştırmasını engellemek amacını taşıdığını kaydetti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “Türkiye'de başkanlık tartışması, diktatörlük tartışması bitmiştir. Türkiye uçurumun kıyısından döndü.” sözlerini hatırlatan gazete, 12 yıldan fazla bir süredir Türk politikasını domine eden Erdoğan’ın yenilgisini kabul edip etmeyeceğinin henüz net olmadığına dikkat çekti. Erdoğan'ın yenilgi karşısında ‘iktidarı eline geçirme’ talebinden vazgeçmesi ve muhalifleri ile anlaşma yollarını aramasının mantıklı olacağı belirtildi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ordu, yargı ve medyaya geçmişte başarılı bir şekilde hücum ettiğine dikkat çekti. Bir önceki başyazıda Erdoğan’ın Türkiye’yi Rusya’dakine benzer bir otokrasiye doğru götürdüğü uyarısını yapan gazete, benimsenen ‘Putinvari yolun’ ters teptiğini ve halkın muhalifleri desteklemesine neden olduğunu yazdı.