Fransa’daki kanlı saldırılar sonrası düzenlenen büyük cumhuriyet yürüyüşünde yer almayan Amerika’dan Fransa’ya ilk üst düzey ziyaret Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından gerçekleştiriliyor.

Dün akşam Paris’e gelen Kerry, sabah ilk olarak Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile görüştü. Görüşmede ABD Dışişleri Bakanı, 11 Ocak’ta düzenlenen yürüyüşe Bulgaristan ve Hindistan ziyaretleri nedeniyle katılamadığını belirterek üzüntülerini dile getirdi.

Daha sonra ise John Kerry, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından Elysee Sarayı’nda kabul edildi.

Görüşmede François Hollande, Amerika’nın da 11 Eylül 2001’de terör saldırısına hedef olduğunu hatırlatarak, "Bu soruna birlikte çözüm bulmalıyız.’’ ifadelerini kullandı. Elysee’den yapılan açıklamada, her iki ülkenin terörle mücadelede stratejik ortaklığını daha da güçlendirilmesi yönünde mutabık kaldıkları aktarıldı. Ayrıca Hollande Kerry’den, Paris’te gerçekleştirilen kanlı saldırılar sonrası Fransa’ya desteklerinden dolayı ABD Başkanı Obama’ya da teşekkürlerini iletmesini istedi. Görüşmede Suriye, Irak ve Libya’daki krizlerin de ele alındığı kaydedildi. Amerika Dışişleri Bakanı Kerry ise, Amerika’nın Fransa’nın acılarını paylaştığını aktardı.

John Kerry, daha sonra geçtiğimiz hafta kanlı saldırılara hedef olan Charlie Hebdo dergisi ile Yahudi marketinin önüne çiçek bıraktı.