ABD savaş gemileri için, Avustralya’nın kuzey sahilindeki Darwin şehri limanında kalıcı bir üs kurulacak. ABD'nin yeni üs girişimi, Washington'un bölgeyle ilgili olarak oluşturduğu yeni bir stratejisinin ayaklarından biri olduğu bildiriliyor. Askeri uzmanlar ise, söz konusu üssün Çin'i rahatsız edeceğini ifade ediyor.

Bu arada Amerikan Donanması Komutanı Amiral Jonathan Greenert yakın bir zaman önce Darwin’i ziyaret ederek, yeni askeri üs için gerekli olan altyapıyı incelemişti. Ziyaretin ardından başkent Canberra’ya geçen Amiral Greenert burada bir basın toplantısı düzenledi. Darwin’de kalıcı bir Amerikan askeri üssü kurmayı düşündüklerini belirten Greenert, “Avustralya Savunma Gücü yetkilileriyle Avustralya’da en uygun donanmalar arası işbirliğini nasıl gerçekleştirebileceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda donanma için kalıcı bir üs kurulması da gündemde.” dedi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Peter Dean, askeri üs girişiminin, Amerika’nın Asya’daki yeni stratejisinin bir parçası olduğunu ve Darwin’de Amerikan donanması için kalıcı bir liman inşa edilebileceğini belirtti. Dr. Dean, “Bölgede yeni bir denge kuran Amerika, Darwin’de askeri üs girişimine az sayıda askerle başladı. Şimdi bu sayı yavaş yavaş artıyor.” dedi.

ABD'nin bu girişiminin Çin’in dikkatinden kaçmayacağının belirten Dr. Dean, “Çin bölgedeki ilave Amerikan askeri varlığından hoşlanmayacaktır.” dedi.