Hollanda'ya işçi göçünün 50. yılı münasebeti ile Platform 50. Yıl inisiyatifi tarafından Amsterdam Noord (Doğu) belediye meclisinde yemekli bir program düzenlendi.

Programa Amsterdam Noord (Doğu) belediye başkanı Coby van Berkum, Hollanda Türkiye Dostluk vakfı (NTFF) ve Platform 50. Yıl başkanı Gürkan Çelik, NTFF genel sekreteri Ahmet Can, iş adamları ve Amsterdamlı vatandaşlar katıldı. Programda Türk kahvesi anlatıldı. Akabinde Ebru ve hat sanatı sergilendi.

50.YILDA AMSTERDAM'IN AYRI BİR ÖNEMİ VAR

Programa ev sahipliği yapan Amsterdam Noord (Doğu) belediye başkanı Coby van Berkum yaptığı konuşmada diyalogun önemine dikkat çekti. Berkum, "Hollanda'ya gelen ilk Türkler 1964 yılında NDSM gemi fabrikasına işçi olarak gelmişler. Bu açıdan 50. yılda Amsterdam Noord belediyemizin ayrı bir önemi var. Biz ev sahibi ülke olarak burada yaşayan Türklerin genelde Hollanda'ya, özelde ise Amsterdam'a önemli katkılar yaptığını biliyoruz. Karşılıklı diyalogun artmasından bu tür programlarında önemli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Biz kimseyi dışlamadan birlikte yaşamanın yanı sıra burada her alanda Hollandalı Türklerin daha aktif görmek bizi mutlu ediyor. Bu açıdan bu programın organizesinde etkin olan NTFF kurumunu takdir ediyoruz." dedi.

BİZİM İŞİMİZ DOSTLUK

Hollanda Türkiye Dostluk vakfı (NTFF) ve Platform 50. Yıl başkanı Gürkan Çelik yaptığı konuşmada Hollanda'da yaşayan Türklerin Hollanda'ya olan katkılarından sayılarla bahsetti. Çelik, "Hollanda genelinde yapmış olduğumuz etkinliklerden bir tanesini de Amsterdam Noord belediye binasında gerçekleştirdik. Türk kültürünü ve onun parçası olan Türk kahvesini burada anlattık. Bizim işimiz dostluk. Daha doğrusu dostluk kurmak. 'Dostluk sevinçlerimizi iki katlar. Acılarımızı yarıya indirir.' Ne kadar çok dostluk kurar isek, o dostluklar ile biz o kadar mutluluk yaşarız. Paylaşmayı da önemsiyoruz. Paylaştıkça dostluklar artar. paylaştıkça birbirlerimize olan sevgimiz artar. Türk kahvesi de bunun için çok güzel bir vesile." diye konuştu.

Türklerin ekonomiye olan katılarından bahseden Çelik, "Bugün 400 bin civarında Hollandalı Türk bu coğrafyada yaşamakta. Ülkeye olan ekonomik katkıları küçümsenmeyecek derecede. Bugün ticaret odasına kayıtlı 23.000 civarında Hollandalı Türk girişimci bulunmakta.67 bin insana istihdam sağlamakta. Ekonomik katkısı ise 2,64 milyar euro. 20 bin’in üzerinde üniversiteyi bitirmiş halende bir o kadarda okuyan gençlerimiz var." şeklinde konuştu.

Program, beraber yenen öğle yemeğinin ardından çektirilen hatıra fotoğrafı ile sonlandı.