Amsterdam-Paris trenindeki silahlı saldırı sonrası Avrupa Birliği İçişleri ve Ulaştırma Bakanları, teröre karşı alınacak önlemleri konuşmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. Toplantıda, tren biletlerinde yolcunun isimin yer alması mecburiyetinden istihbarat paylaşımın artırılmasına kadar bir dizi önlemlerin devreye sokulması kararlaştırıldı.

Toplantıda, uluslararası tren biletlerinde yolcuların isminin yazılması, tren garlarındaki devriyelerin artırılması, yolcuların ve bagajların kontrolünün sıklaştırılması, ateşli silahla yolculuğun önlenmesi noktasında AB yasalarının güçlendirilmesi ve ülkeler arasında istihbarat paylaşımının artırılması ile ilgili yeni kararların alındığı açıklandı.

Toplantı sonrası konuşan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Değerlerimizi hedef alan terör tehlikesiyle karşı kaşıyayız" ifadelerini kullandı. Avrupa’ın terörün her türlüsüyle mücadele etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Schengen üyelerine de çağrıda bulunan Cazeneuve, cihatçı olduğundan şüphelenilen kişilerin isimlerinin Schengen Bilgi Sistemi’ne girilmesini istedi. Fransız bakan, toplantıya katılan ülkelerle hedef olabilecek güzergahlarda aynı anda ve koordineli kontrol işlemleri uygulamanın gerekliliği noktasında da mutabık kaldıklarını aktardı.

Hergün 369 uluslararası trenin giriş yaptığı Fransa, daha önce ülkeler arası seyahat eden trenler ve Yüksek Hızlı Trenler’de (TGV) silahlı güvenlik görevlilerinin sayısını artırmıştı. Thalys saldırısı sonrası Fransa genelinde tren garlarında bagaj kontrolleri de sıklaştırılmıştı.

ALMAN BAKAN: BÜTÜN BAGAJLARI KONTROL ETMEK İSTEMİYORUZ

Toplantıya katılan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise trenlerde tüm bagajların kontrolü gibi bir duruma imkânları olmadığını ayrıca böyle bir durumu da istemediklerini söyledi.

Milyonlarca insanın her gün trenle seyahat ettiğini hatırlatan Almanya İçişleri Bakanı, teröristlerin, tüm yolcuların kontrol edilmesi gibi bir durumu başarmalarını istemediklerini söyledi.

AB KOMİSERİ: ÖNLEMLER TEHDİTLE ORANTILI OLMALI

AB Ulaştırma Komiseri Violeta Bulc da aşırı tepki gösterilmemesi gerektiğini belirterek, trenlerin herkese açık ve ulaşılması kolay olarak kalmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı. Güvenlik önlemlerinin tehditle orantılı olması gerektiğini savundu.

Paris’te alınan kararların 11 Eylül’de toplanacak AB ulaşım güvenliği konusunda uzman grup tarafından değerlendirileceği, ek önlemlerin alınması talebinin de bu toplantıdan çıkabileceği kaydedildi.

Paris’te gerçekleştirilen toplantıda ev sahibi Fransa’nın yanı sıra, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve İsviçre İçişleri ve Ulaştırma Bakanları hazır bulundu.

Geçtiğimiz hafta Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dan Fransa'nın başkenti Paris'e giden Belçika'ya ait hızlı trende Fas vatandaşı Eyüb El Kazzani 3 kişiyi silahla vurarak yaralamıştı.