Anadolu Ajansı’nın servis ettiği, Macaristan Ulusal Gazeteciler Birliği, Koza-İpek Holding'e yönelik soruşturmayı kınamadı şeklindeki haberin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.Gazeteciler birliğinden alındığı belirtilen açıklamanın, bizzat Birlik Başkanı tarafından Cihan Haber Ajansı’na gönderilen özel açıklama ile bağdaşmadığı kaydedildi.

Cihan Haber Ajansı’nı tekzip amaçlı AA haberi, Macaristan Ulusal Gazeteciler Birliği Başkanı Gabor Komlosi tarafından Cihan muhabirine gönderilen özel açıklamayla uyuşmuyor. Birlik Başkanı Komlosi, özel açıklama öncesinde, Türkiye’de tutuklanan İngiliz gazeteciler ve özellikle Koza-İpek grubuna yönelik operasyonlar konusunda Cihan muhabiri tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirildi. Komlosi, operasyonlar hakkında sözlü ve yazılı bilgilendirme sonrasında Cihan muhabirine bir açıklama gönderdi.

Başkan Komlosi, sadece Cihan’a gönderdiği açıklamada hem İngiliz gazetecilerin tutuklanmasını hem de Koza-İpek grubuna yönelik operasyonları aynen şu ifadelerle şiddetle kınadı: “Batılı gazetecileri gözaltına alma ve en son operasyonlarla, Türk hükümetinin amacının korkutma, sindirme ve sansür olduğu anlaşılmaktadır. Bunları, Macar Gazeteciler Derneği olarak şiddetle kınıyoruz.” Macarca yapılan açıklama, Cihan muhabiri tarafından kayıt altına da alındı.

AA HABERİ SOSYAL MEDYADA ESPRİ KONUSU OLDU

AA’nın sosyal medyada dün akşam "Macaristan Ulusal Gazeteciler Birliği, Koza İpek Holding'e yönelik soruşturmayı kınamadı" şeklinde ilginç bir başlıkla sunduğu haberin kaynağının Birlik Başkanı Gabor Komlosi olmaması özellikle dikkat çekiyor.

Öte yandan haber, sosyal medyada "yeni nesil habercilik", “AA, baskını ‘kınamayan’ diğer örgütlerin de haberini yapsın!” şeklinde esprilere konu oldu. Söz konusu haberin, medya ve ifade özgürlüğü konusunda büyük mücadele veren AB üyesi Macaristan’daki basın örgütünü de zor durumda bırakabileceği belirtiliyor. Türkiye’deki özgür medyaya yönelik son operasyonlar, Avrupa ve ABD başta olmak üzere dünyanın önde gelen çok sayıda basın örgütü tarafından da şiddetle kınanmıştı.