Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin bölgeden çekilmesini müzakerelere geri dönmek için yeterli bulmadı.

Rum basını Anastasiadis'in, Barbaros'un Türkiye tarafından geri çekilmesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamasına yer verdi. Anastasiadis, “Barbaros’un ayrılması olumlu adımdır. Geriye, NAVTEX’in (seyir duyurusu) yenilenmemesi ve (sözde) Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (MEB’deki) egemenlik haklarının görmezden gelinmemesi kaldı.” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Ada’ya müzakerelerin yeniden başlama ilanını yapmak için mi geleceği sorusuna karşılık Anastasiadis, “Hayır. Neden dönüyor bilmiyorum. Elbette perspektiflerin oluşup oluşmadığını yoklamak için dönüyor. Bunu olgular gösterecek, biz de karar vereceğiz.” şeklinde cevap verdi.

Anastasiadis, müzakerelere kalınan noktadan mı başlanacağı ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında ise "Prosedür başlayana kadar daha kat edilecek çok yol var. Diyaloğun yeniden başlama şartlarının oluşmasına müsaade edin. Şartlar oluşursa, elbette ülke siyasi güçleriyle, danışmanlarla ve müzakereci ile böyle bir istişare yapılacak." ifadelerini kullandı.