Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı iki toplum liderinden duyduklarının kendisini cesaretlendiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmansı Espen Barth Eide bugün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. İki liderin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması taahhüdü ile sadakatini tespit ettiğini belirten Eide, Kıbrıs sorununun çözümüne dair yegane bir fırsat bulunduğunu ve bunun da kaybedilmemesi gerektiğini ifade etti. Eide, müzakereler sürecinde zaman takvimi bulunmadığını söyledi.

Eide, iki liderin bir araya geleceği 11 Mayıs’taki yemekte, müzakerelerin resmen ne zaman başlayacağına karar verileceğini ifade etti. “Sadece Kıbrıslılar tarafından Kıbrıs’ta sağlanacak bir anlaşmanın” kalıcı olabileceğini belirten Eide, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, gelişmeleri yakından takip eden ve uygun zamanda kendi rolünü oynamaya hazır olan BM Genel Sekreteri ile görüşme fırsatına sahip olacağını da söyledi.


HRİSTODULİDİS: ANASTASİADİS (SÖZDE) İŞGAL TAAHHÜDÜNÜ YENİLEDİ

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, ileriki adımlara ilişkin görüş alış verişinde bulunulan görüşmeyi çok iyi nitelendirdi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “işgalin” sonlandırması ve ülkenin yeniden birleştirilmesine yönelik olumlu perspektifler yaratacak özlü ve samimi bir diyaloga ilişkin taahhüdünü yinelediğini belirten Hristodulidis, Anastasiadis’in, ilerleyen günlerde ABD Başkan Yardımcıs Joe Biden ile telefonda görüşeceğini; 9 Mayıs Cumartesi günü ise Moskova’da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir araya geleceğini ifade etti.