Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde Kıbrıs açıklarında bulunan doğal gazın Türkiye üzerinden ihraç edilmesinin hiç bir sakıncası olmadığını söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı, Türk ve Kıbrıslı Türk basın mensupları için bu akşam Rum Başkanlık Köşkü’nde basın toplantısı düzenleyerek Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerini aktardı.

Maksadının çıkmazı aşmak ve karşılıklı saygı temelinde müzakerelere başlamak olduğunu ifade eden Anastasiadis, tek planının sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin federasyona dönüşeceği bir çözüm bulunması olduğunu kaydetti.

Anastasiadis, özlü Kıbrıs müzakerelerinin başlaması geçtiğimiz yıl kararlaştırılan 9 Ekim tarihinden bir hafta önce Türkiye’nin Navtex yayımlaması nedeniyle müzakerelere katılı askıya aldığını tekrar etti.

"TEK PLAN, FEDERASYON"

"En üst vizyonum ve yükümlülüğüm Kıbrıslıları, özellikle de yeni nesli bölünmüş bir vatanda yaşamak zorunluluğundan kurtarmaktır." diyen Anastasiadis, şöyle devam etti: "Bana göre bunun için tek plan vardır: Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip, tek egemenliği, tek uluslararası meşru temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan bir federasyona dönüşmesi. Avrupa müktesebatına uygun, kazananı ve kaybedeni olmayacak, her iki tarafın da endişe ve hassasiyetlerini dikkate alacak bir çözüm."

Nikos Anastasiadis, "Kıbrıs ortak evimiz ve ortak geleceğimizdir. Bu nedenle Kıbrıs Türk ve Türk liderliklerini bu vizyonu paylaşmaya ve Kıbrıs’ı gerçekten hak ettiği hale, çağdaş bir Avrupa devletine dönüştürmeye çağırıyorum." dedi.

"DOĞAL ZENGİNLİK DEVLETE AİTTİR

Amacının "çıkmazı aşmak ve diyaloğa yeniden başlamak" olduğunu da söyleyen Anstasiadis, doğal gaz zenginliklerinin çözümden sonra iki bölgeli iki toplumlu devlete ait olacağını aktardı.

Rum lider şöyle devam etti: "Doğal zenginliği devlete aittir. Çözümden sonra iki bölgeli iki toplumlu devlete ait olacak. Milli zenginliği yönetme yetkisi, Kıbrıslı Türklerin de katılacağı ve söz sahibi olacağı merkezi hükümette olacak. Talat-Hristofyas anlaşması ve Eroğlu-Hristofyas görüş birliğinde açıkta kalmış konuların, yani bazı detayların, Kıbrıslı Türklerin de toprak düzenlemeleriyle ilgili haritaları sunacakları zaman görüşmek niyetindeyim. Yani Kıbrıs Türk liderliğinin çoğu kez tehdit ettiği gibi iki devlet değil tek devlet çözümü belirginleştiğinde… Önerim şudur ki, karşılıklı saygı, savaş gemileri veya tehditlerden uzak diyaloğa başlayalım ki Kıbrıs sorununda kısa zamanda -gerek bizim gerek Kıbrıslı Türklerin endişelerine cevap verecek- çözüme ulaşalım."

"DOĞAL GAZ TÜRKİYE ÜZERİNDEN İHRAÇ EDİLEBİLİR"

Afrodit’te bulunan doğalgazın elektrik üretiminde kullanımı ve üretilecek elektriğin Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi olasılığıyla ilgili düşünceleri sorulan Anastasiadis, ENI tarafından yapılan araştırmalarda o ölçüde doğalgaz bulunması halinde doğalgaz sıvılaştırma terminali inşa etme planlarını hayata geçireceklerini ve Kıbrıs sorunu çözülürse doğalgazın Türkiye’ye nakledilmesi veya ülkenin çıkarına olacak diğer girişimlere birlikte karar vermede hiçbir sorunları olmayacağını söyledi.