Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Mısır açıklarında büyük bir doğalgaz yatağı tespit edilmesiyle ortaya çıkan gelişmelerin Rum Yönetimi’nin jeostratejik ve jeopolitik rolünü yükseltmekte olduğunu söyledi.

Rum lider dün KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla ara bölgede gerçekleştirdikleri müzakerenin akabinde, Başkanlık konutuna dönüşünde basına açıklamalarda bulundu. Anastasiadis, Mısır MEB’inde doğalgaz yatağı tespit edilmesini nasıl değerlendirdiğinin kendisine sorulması üzerine “kesinlikle olumlu” cevabını verdi.

Anastasiadis, “10, 11 ve 12 numaralı parsellerimizin sadece 6 kilometre uzağında ve komşu olduğu hesaplandığında, hiç kimse, içerisinde çok büyük doğalgaz miktarları olabilecek bölgelerin buna uzanmadığını ve komşu olmadığını söyleyemez.” dedi. Ortada başka parametreler bulunduğunu da dile getiren Anastasiadis, Akdeniz’deki büyük rezervlerin, alternatif enerji kaynağı olarak, Avrupa Birliği (AB) için büyük bir ilgi kaynağı teşkil ettiğini ve edeceğini de ifade etti.

"KIBRIS OLMADAN NE TÜRKİYE'YE NE DE AVRUPA'YA..."

Anastasiadis, “Kıbrıs olmadan, Avrupa’ya ne de Türkiye’ye doğalgaz aktarılamayacağına” da işaret etti. Anastasiadis "Türkiye’nin kendi ihtiyaçları veya kendi politikasına ait sebepler için, İsrail ve Mısır’la olan ilişkilerini iyileştirmeyi isteyeceğini varsayarsak, o halde Kıbrıs sorununu çözmesi gerekecek." dedi. "Bunu istesinler veya istemesinler, herhangi bir boru hattının ya Kıbrıs üzerinden ya da Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinden geçmesi gerekecek." diyen Rum lider, bunun Rum Yönetimi’nin rolünü yükseltmekte olduğunu, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümü ihtiyacını artırdığını sözlerine ekledi.