Kıbrıs'ta müzakerelere uzun bir aradan sonra yeniden başlayan taraflar bugünkü ilk görüşmede önemli jestler yaptı. Rum lider Nikos Anastasiadis'in adanın kuzeyindeki 28 mayın tarlası ile ilgili haritaları KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya teslim ettiği belirtildi. Akıncı'nın ise yarından itibaren sınır geçişlerinde vize formlarının kalkacağı sözünü verdiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in bir araya geldiği ilk görüşmenin son derece olumlu geçtiğini söyledi.

AYDA İKİ KEZ GÖRÜŞECEKLER

Toplantı sonrasına açıklama yapan Eide, iki liderin en kısa süre içinde çözüme ulaşmak için kararlı bir biçimde çalışacaklarını ifade etti. Yürütülecek bir müzakere süreci üzerinde karar alındığını ifade eden Eide, birleşik bir Kıbrıs'a ulaşmak için çalışacaklarını dile getirdi.

Liderlerin ayda iki kere müzakereler çerçevesinde buluşma kararı aldığına işaret eden Eide, “Çok olumlu bir görüşmeydi. Her iki lider önümüzdeki aydaki süreci şekillendirmek için konuştular. Ayda en az 2 kez buluşma kararı alındı. İkinci görüşme, 28 Mayıs Perşembe gerçekleşecek. Müzakereciler ise daha yoğun şekilde görüşecekler. Bugün öğleden sonra yine bir araya gelecekler." diye konuştu.

ANASTASİADİS, MAYIS TARLASI HARİTALARINI VERDİ

Güven Yaratıcı Önlemler üzerinde çalışmalar yapılması için karar alındığını da kaydeden Eide, Anastasiadis'in adanın kuzeyindeki 28 mayın tarlası ile ilgili haritaları Akıncı'ya aktardığını ve Akıncı'nın ise yarından itibaren sınır geçişlerinde vize formlarının kalkacağını ilan ettiğini kaydetti.

Eide şunları aktardı:

“Her iki lider de kayıp şahısların önemine işaret ettiler ve çalışmaya devam edeceklerini belirttiler. Sosyal açıdan da bir araya gelecekler. Kıbrıs'a kalıcı bir çözüm getirmek için 23 Mayıs'ta birbirlerini ziyaret edecekler. Müzakerecilerine, Güven Yaratıcı Önlemler ile ilgili çalışma talimatı verdiler. Bu iyimserlik içinde iki lider kapsamlı çözüme ulaşmak için çaba sarf edeceklerini ilan ettiler.”