Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakerelerin seyrinin KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile değiştiğini ancak Türkiye'deki 7 Haziran seçimlerinin Kıbrıs sorununun çözümünde anahtar görevi teşkil edeceğini kaydetti.

Nikos Anastasiadis Rum Ulusal Konsey toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'de Pazar günü yapılacak olan seçimlerin önemine değindi. Müzakere ortamının KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile değiştiğini aktaran Rum lider, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin tavrının Kuzey Kıbrıs'tan daha önemli olduğunu söyledi. Anastasiadis, Kıbrıs'taki ortamın bundan sonra daha da ileriye gitmesi için Türkiye'nin tavrının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye'deki seçim sonuçlarının anahtar görevi üstleneceğini dile getiren Rum lider, Akıncı'nın önceki KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile hiçbir alakası olmadığını belirtti. Anastasiadis, “Akıncı, Kıbrıslı Türklerin kendilerini eşit hissetmek istediklerini söylüyor. Bu konuda daha önce yapılan anlaşmalar, oluşturucu devletçiklerin, Merkezî Hükümet’in onayı şartıyla, anlaşma yapabilmelerini öngörüyor.” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK HATLARI SADECE OLAĞANÜSTÜ HALLERDE BİRLEŞTİRİLECEK

Öte yandan Anastasiadis, Güven Yaratıcı Önlemlere de değindi. Rum lider, elektrik hatlarının, olağanüstü durumlarda birleştirileceğini ve bu halde de elektrik enerjisinin ödemeli verileceğini belirterek, telefon hatlarının birleştirilmesi konusunun ise uzmanlara havale edildiğini söyledi.

Bu arada, Kıbrıslı liderler arasındaki görüşmenin 17 Haziran'da yapılmasının gerekçesinin de Türkiye'deki genel seçimler olduğu ve bu önerinin de eski Rum lideri Dimitris Hristofyas tarafından verildiği öğrenildi.