Alman Federal Meclisi, iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda önemli değişiklikler içeren reform paketini kabul etti. Buna göre istihbari bilgi paylaşımında eyaletler ile federal teşkilat arasında işbirliği artacak, suça karışmış kişilerden muhbir (V-Mann) seçilemeyecek.

Alman Meclisi NSU terör hücresinin ortaya çıkmasından sonra istihbarat teşkilatı hakkında başlayan tartışmalara reform paketiyle karşılık verdi. NSU Araştırma Komisyonu’nun tavsiyeleri arasında da yer alan değişiklikler Federal Meclis tarafından kabul edildi. NSU Araştırma Komisyonu, istihbarat kurumları arasında işbirliği ve gençlerin aşırı sağ hücrelere düşmesini önleyecek tedbirler alınmasını istemişti.

TEŞKİLATIN YETKİSİ ARTIRILIYOR

Yeni yasa ile birlikte eyaletler ile federal teşkilat arasında işbirliği ve bilgi paylaşımı artırılacak. Eyalet teşkilatları ellerindeki bilgileri federal ile paylaşmak zorunda kalacak. Diğer bir yenilik ise bir olay veya tehlike durumunda eyaletler kararsız kalırsa Federal Anayasa Koruma Teşkilatı doğrudan müdahil olabilecek. Bu zamana kadar eyaletlerin yetki alanına karışılamıyordu. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, federal teşkilatın eyaletler ile yapacağı görüşmelerden hiçbir sonuç elde edilmezse doğrudan müdahil yoluna gidileceğini söyledi.

Yasa, istihbarat teşkilatının elde ettiği bilgilerin korunması ve hangi durumlarda polise verileceğini de kurala bağlıyor. Anayasa Koruma Teşkilatı çalışanları ise elde ettikleri bilgileri düzenli olarak sisteme kaydetmek zorunda kalacaklar.

MUHBİRLERİN ÇALIŞMASI KURALA BAĞLANACAK

İç istihbarat teşkilatları bilgi elde etmek için istihdam ettiği muhbirleri rastgele seçemeyecek. Çocuk denilecek yaşta olanlar muhbir olarak çalıştırılamayacak. Geçimini tamamen muhbirlikten sağlayanlarla da işbirliği yapılamayacak. Ağır suça karışanlardan, kriminal derneklerin kurucusu ve yöneticisi olanlardan muhbir olamayacak. Fakat muhbirler kriminal bir organizasyona veya derneğe üye olabilecekler. Yasa, muhbirliğe belli kural getirmekle birlikte para karşılığı bilgi akışının sağlanmasını tümüyle iptal etmiyor.

Federal hükümetin NSU terör hücresinden ders çıkardığını göstermek için hayata geçirdiği reforma muhalefetten eleştiri geldi. Yeşiller Partisi İç Politika Uzmanı İrene Mihalic, “Yeni Anayasa Koruma Teşkilatı Yasası benim bakış açımla NSU’dan hiç ders çıkarmamış gözüküyor.” derken Sol Partili İç Politika Uzmanı Frank Tempel, “Muhbirlik tamamen kaldırılmalıydı. Muhbirler hem kontrol edilemiyor hem de üretken değiller.” değerlendirmesini yaptı.