Almanya’da şimdiye kadar yayınlanan 2014 eyalet Anayasayı Koruma Teşkilatları raporlarında Selefilik vurgusu öne çıkıyor. Bazı eyaletlerde söz konusu oluşuma katılanların sayısında bir önceki seneye göre iki kata yakın artış olması dikkat çekiyor. Aşırı sağcı gruplara mensup olanların sayısında ise bazı eyaletlerde azalma görüldü. Baden Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi'nin yıllık raporu açıklandı. Baden Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı Reinhold Gall (SPD) tarafından açıklanan raporda, bu yıl özellikle Selefilik tehlikesine dikkat çekildi.

Uluslararası toplum için en büyük tehlikenin şu anda dinci terör örgütleri olduğunu vurgulayan Bakan Gall, “Baden-Württemberg’de özellikle Stuttgart, Pforzheim ve Ren-Neckar bölgelerinde aşırı dinci örgütlerin yoğun faaliyetleri söz konusu. 'Radikal dinci' gruplar son zamanlarda büyük şehirlerin yanı sıra kırsal alanlarda da varlık göstermeye başladı.” dedi. Rapora göre Baden-Württemberg’de 550, Almanya genelinde ise 7 bin Selefi yaşıyor.

Geçen yıl aşırı sağcı örgütlerin faaliyetlerinde bir düşüş yaşandığını da sözlerine ekleyen Bakan Gall, “Geçen yıl eyalette toplam bin 800 aşırı sağcı bulunuyordu. Bunların arasında aşırı şiddet yanlısı olanların sayısı 610’dan 570’e düştü. 2014 yılında toplam 23 şiddet olayı yaşanırken, bu sayı 2013 yılında 35’ti. Ayrıca iki yıl önce sekiz ‘Dazlak Konseri’ düzenlenirken, geçen yıl sadece üç konser düzenlendi.” diye konuştu. Anayasayı Koruma Dairesi Raporu'nda PKK terör örgütünün yanı sıra DHKP-C, TKP/ML ve MLKP gibi aşırı solcu örgütlere de yer verildi.

HAMBURG’DA SELEFİ SAYISINDA YAKLAŞIK İKİ KAT ARTIŞ

Hamburg Anayasayı Koruma Teşkilatı 2014 yılı raporu ile ilgili Hamburg İçişleri Bakanı Michael Neumann ile Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Tosten Voß tarafından açıklama yapıldı. 2014 yılı raporuna göre geçtiğimiz yıl Hamburg’da mevcudu en fazla artan grubun Selefiler olduğu bilgisi yer aldı. Rapora göre, Hamburg’da silahlı eylem yanlısı olanların sayısı 70’den 240’a çıkarken, Selefi gruplara mensup olduğu bilinenlerin sayısı ise 240’dan 400’e yükseldi. Selefi radikalleşmeden en çok gençlerin etkilendiği gözlenirken, bu zamana kadar Hamburg’dan IŞİD’e destek vermek ve savaşmak için Irak ve Suriye’ye gidenlerin sayısı 50’yi buldu.

Bunların üçte birinin geri döndüğü ve üçte bire yakınının ise hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Hamburg’dan IŞİD’e destek için gitmek isteyen 16 kişinin ise ülkeden çıkışı engellenebildi. 2014 yılı raporuna göre Hamburg’da aşırı solcular da ise fazla bir değişiklik olmadı. Hamburg’da polise taş atanlar dahil aşırı solcu sayısı 1110 olarak kayıtlarda yer alıyor. Aşırı sağcı gruplara mensup olarak kabul edilen 330 mevcudun da 340’a çıktığı tespit edilirken, bunlardan 150’si şiddet eğilimli olarak kayıtlara yansıyor. Hamburg Anayasayı Koruma Dairesi bu grupların yanı sıra Burschenschaft (kardeşlik) Germania adlı aşırı sağcı bir grubu da yakından takip ediyor.