Türkiye'de 7 Haziran seçimleri öncesinde kamuoyunun nabzının sürekli tutan anket şirketleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de yarıştı. Kuzey Kıbrıs'ta basına yansıyan az sayıda anket, ilk turda Derviş Eroğlu'nun birinci sırada yer alacağını ve seçimin ikinci tura kalacağında birleşti. Mustafa Akıncı'nın seçimlerden zaferle çıkacağını ise Gezici Araştırma Şirketi bildi.

Gezici Araştırma Şirketi, 2 ay önce yaptığı ankette Derviş Eroğlu'nun yüzde 37, Mustafa Akıncı yüzde 30, Sibel Siber’in yüzde 21, Kudret Özersay’ın ise yüzde 12-13 oranında oy alacağı tahmininde bulunmuştu. Seçime 20 gün kala yapılan ve 10 gün kala açıklana ankette ise Derviş Eroğlu'nun yüzde 29-30, Mustafa Akıncı'nın yüzde 27-28, Sibel Siber'in yüzde 22, Kudret Özersay yüzde 21 oy oranlarını alacakları tahmin edilmişti.

Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE), KKTC’deki 5 ilçeyi de kapsayan ve toplam 695 kişiyle gerçekleştirdiği ankette ise Derviş Eroğlu’nun yüzde 46 oy oranıyla seçimin ilk turunu önde tamamlayacağı tahmininde bulunulmuştu. Sosyal demokrat çizgideki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) desteklediği kadın siyasetçi Dr. Sibel Siber’in ise, ilk turda yüzde 30 oy alarak ikinci tura kalacağı, Sosyalist çizgideki bağımsız aday Mustafa Akıncı da yüzde 17 oy oranıyla üçüncü olacağı sonucuna varılmıştı.

Metropoll Sosyal Araştırma Şirketi'nin KKTC’de 5 ilçede 28 - 31 Mart 2015 tarihleri arasında, Kıbrıs Postası için yaptığı kamuoyu yoklamasında ise seçimin 1. turunda, Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu’nun yüzde 39,2; CTP adayı Sibel Siber’in yüzde 27,6; Bağımsız aday Mustafa Akıncı yüzde 22,6; Bağımsız aday Kudret Özersay’ın yüzde 9 oy alacağı ifade edilmişti.

İKİNCİ TURA ÇIKAN İSİM SİBER DEĞİL, AKINCI OLDU

Tüm araştırma şirketleri, Derviş Eroğlu’nun ilk turu birinci tamamlayacağını ve seçimlerin ikinci tura kalacağını bildi. Gezici, Mustafa Akıncı’nın ikinci tura kalacağını belirtirken, diğer anket şirketleri Sibel Siber’in şansını daha yüksek bulmuştu.

Gezici Araştırma Şirketi, 2. tur seçimlerinin 26 Nisan Pazar günü yapıldığı seçimlerde de Bağımsız aday Mustafa Akıncı yüzde 60 civarında Derviş Eroğlu'nun ise 40 civarında veya altında bir oy alma ihtimali olduğu öngörüsünde bulunmuştu. Resmi sonuçlar, Gezici’nin yalnızca binde 5 oranında yanıldığını gösterdi.

"EROĞLU'NUN TARAFSIZ OLMAYIŞI KADERİNİ BELİRLEDİ"

Konu ile ilgili olarak 2. tur seçimleri öncesinde açıklama yapan Murat Gezici şunları söylemişti: "Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun belediye seçimlerde tarafsız olmayışı kaderini belirledi. Kuzey Kıbrıs halkı; tarafsız, objektif ve Kıbrıs sorununu çözebilecek bir cumhurbaşkanı istedi. Oy kullanırken siyasi ideolojisine göre oy kullanmadı, Kıbrıs Türk Halkı inandığı, güvendiği adaya göre oy kullandı. Mustafa Akıncı’nın halk tarafından büyük bir sempati yakalamasının ana sebebi temiz toplumdan gelmesi ve temiz toplum istemesiydi, aynı zamanda 3 dönem Lefkoşa belediye başkanlığı yapmış olması geçmişte Başbakan Yardımcısı görevinde bulunması onu tecrübeli kıldı."