Radikal selefi IŞİD örgütünün, Suriye'deki 2 bin yıllık tarihi Palmyra kenti kalıntılarını büyük ölçüde ele geçirdiği bildirildi.

Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Palmyra'nın kuzeyinde yaşanan ağır çatışmalardan sonra militanların kentin bir kısmını ele geçirdiğini duyurdu. BBC'nin haberine göre de Suriye ordusu antik kentten çekildi. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan kentin tahrip edilmesinden korkuluyor. Kent, birinci ve ikinci yüzyıldan kalma sütunlu yolları ve tapınaklarıyla tanınıyor. Antik çağın en önemli kültür merkezleri arasında bulunuyor.

Irak Eski Eserler Müdürü Mamun Abdülkerim, Palmyra'daki yüzlerce heykeli güvenli yerlere taşıdıklarını, ancak kentteki kalıntıların tehdit altında olduğunu belirterek, "Bu tüm dünyanın savaşıdır. ABD öncülüğündeki askeri güçlerin IŞİD'in antik kenti yıkmasını engellemesi gerekiyor" dedi. UNESCO Başkanı Irina Bokova da, "Gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Savaş, Ortadoğu'nun en önemli kentlerinden birini ve sivil nüfusunu tehdit ediyor" diye konuştu.

IŞİD militanları, daha önce Irak'ta aralarında Hatra ve Nimrud da bulunan antik kentleri yağmalayarak yıkmıştı. Palmyra ve Tadmur, doğudaki Der-ez-Zor kentiyle başkent Şam arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Palmyra, zengin gaz yataklarının bulunduğu bölgeye de yakın. IŞİD geçtiğimiz Pazar günü Palmyra’nın büyük bölümünü ele geçirmiş ancak kentin kontrolunu 24 saat içinde tekrar kaybetmişti. ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Irak Başbakanı Haydar El Ebadi‘nin kenti geri almak için hazırladığı plana tam destek verdiğini söyledi. Şii milisler de kenti geri almak üzere Irak ordusuyla birlikte hazırlık yapıyor.